Anomalii ale vremii în România. Viscol la munte, temperaturi de 10 grade în rest

Europa, impartita in doua extreme. Daca în vestul continentului, un val fierbinte va aduce temperaturi de 28 de grade, in centrul europei s-au emis coduri rosii de vant puternic. Intre timp, alertele de viscol se prelungesc in Romania. Temperaturile ajung în unele regiuni chiar și până la 10 grade.

26 ian. 2024, 10:18
Anomalii ale vremii în România. Viscol la munte, temperaturi de 10 grade în rest
Cod Portocaliu de viscol în Ajun și de Crăciun, vine urgia în România! Zonele vizate de alerta ANM

Meteorologii ANM au emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 26 ianuarie, ora 10 – 26 ianuarie, ora 22, cand sunt așteptate intensificări ale vântului în Moldova, local în Transilvania, Oltenia și Dobrogea; viscol în Carpații Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m.

În Moldova, nordul Dobrogei, sudul Transilvaniei și sud-vestul Olteniei, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h.
În Carpații Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă.

Citește și: Vreme mai caldă decât normalul perioadei și precipitații abundente. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

De asemenea, a emis COD GALBEN pentru 27 ianuarie, ora 05 – 27 ianuarie, ora 22 de intensificări ale vântului în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului; viscol în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m.

”În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h. În Transilvania vor fi intervale de timp în care va ninge viscolit.

În Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă.

Intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (27/28 ianuarie) în Carpații Meridionali și de Curbură, cu viteze de 60…80 km/h”, anunță ANM.

Citește și: Fenomen neobişnuit în ianuarie. Inversiune termică, „lac” de aer rece peste zonele joase. Vortexul schimbă clima, avertisment de la ANM pentru zilele următoare

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vineri, cerul va fi variabil, cu probabilitate mai ridicată pentru înnorări și fulguieli în a doua parte a nopții. Vântul va sufla moderat la slab. Temperatura maximă se va situa în jurul a 9 grade, iar cea minimă va fi de -7…-3 grade.

Sâmbătă, cerul va avea înnorări și trecător se vor semnala precipitații mixte, slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 4…6 grade.