Fenomen neobişnuit în ianuarie. Inversiune termică, „lac” de aer rece peste zonele joase. Vortexul schimbă clima, avertisment de la ANM pentru zilele următoare

Vremea devine mult mai rece, este în vigoare un cod de ninsori abundente și precipitații, iar Elena Mateescu, director ANM, a prezentat prognoza meteo actualizată.

25 ian. 2024, 11:41
Fenomen neobişnuit în ianuarie. Inversiune termică, „lac” de aer rece peste zonele joase. Vortexul schimbă clima, avertisment de la ANM pentru zilele următoare

Un nou episod de iarnă puternică, dar cu alte caracteristici, avem inversiune termică. „Vremea păstrează caracterul perioadei în care ne aflăm, cu fenomene meteorologice specifice de iarnă. Astfel, mâine dimineață vorbim de minime între -5 spre 4 grade Celsius, cu o minimă în Capitală de asemenea spre -4 şi -1 grad și de maxime, în continuare, pozitive de la 0 spre 7 grade, dar cu siguranță acestea, în condițiile asocierii cu vântul, așa cum am menționat, senzația de rece va fi una semnificativă.

Şefa ANM anunţă un nou episod de vreme extremă în România. „Senzaţia de rece va fi mult amplificată!”

Pentru zonele depresionare, temperaturile vor fi unele deosebit de coborâte, pentru că în continuare acestea vor coborî până la valori spre -9 sau -10 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la emisiunea Punctul Culminant, de la România TV.

Inversiune termică: Mai frig la câmpie decât la munte

Harta temperaturii arată valori pozitive în zonele de munte, în timp ce în Câmpia Română era mult mai frig. Marți, la ora 14, în Câmpia Română era mult mai frig decât la munte. În ultimele zile, sudul Câmpiei Române a fost printre cele mai reci zone din țară și din această parte a Europei. Mai mult, temperaturile au fost mai scăzute în zonele joase decât pe culmile înalte ale Carpaților. Iată cum a apărut această situație neobișnuită.

După ninsorile din weekend, vremea a devenit rece în sudul României, aducând primele zile de iarnă adevărată din acest an și poate chiar din ultimele ierni. Noaptea, minimele au coborât până la aproape -15°C în unele locuri, în timp ce maximele nu au depășit pragul de 0°C în jumătatea sudică a Câmpiei Române, potrivit unei analize meteoradar.ro.

Săptămâna a început cu ger. În schimb, la munte vremea a devenit mult mai blândă. Marți, temperatura aerului a atins 9°C la stația meteo Sinaia 1500, pe versantul sudic al Munților Bucegi, cu aproape 15 grade mai mult decât la București, de exemplu.

O noua alertă cod galben de la ANM: Viscol la munte, vijelii în rest până vineri seara în jumătate de țară
Deși au devenit poate mai puțin frecvente în ultimele ierni, inversiunile termice sunt o parte normală a climatului țării noastre, iar, în anumite condiții, relieful Câmpiei Române favorizează apariția și persistența acestora chiar și mai multe zile la rând.

Ce este o inversiune termică

În mod normal, temperatura aerului scade odată cu creșterea altitudinii, cu aproximativ 0,6°C la fiecare 100 de metri. Situațiile care se abat de la această regulă, adică atunci când în zonele joase e mai frig decât în cele înalte, poartă numele de inversiuni de temperatură sau inversiune termică.

Cauza principală este răcirea intensă din nopțile senine și acumularea aerului rece, mai dens și mai greu, în zonele joase, mai ales în cele cu relief depresionar. Uneori, inversiunile sunt însoțite de ceață și nori joși.

De aceea, depresiunile intramontane, precum cele din Carpații Orientali, sunt o zonă predilectă de manifestare a acestor fenomene de inversiune termică. Frecvența lor este atât de ridicată în unele zone încât a determinat apariția unor inversiuni de vegetație: păduri de molid, specie tolerantă la frig, pe văi și în partea inferioară a versanților și păduri de fag la altitudini mai mari. Totuși, inversiunile termice pot să aducă o vreme foarte rece nu doar în zone ca Miercurea Ciuc, ci chiar și în sudul mult mai cald al României. Acest lucru nu este atât de neașteptat, dacă privim relieful regiunii.

O noua alertă cod galben de la ANM: Viscol la munte, vijelii în rest până vineri seara în jumătate de țară

Câmpia Română, inclusiv continuarea ei la sud de Dunăre, este o regiune joasă, înconjurată la nord, vest și sud de două lanțuri montane: Munții Carpați în România și Munții Balcani în Bulgaria. Altfel spus, poate fi văzută ca o semi-depresiune, deschisă doar spre est.

Întreaga Câmpie Română poate fi privită ca o semi-depresiune, închisă de munți la nord, vest și sud, dar deschisă spre est.Întreaga Câmpie Română poate fi privită ca o semi-depresiune, închisă de munți la nord, vest și sud, dar deschisă spre est.
În special în nopțile lungi de iarnă, după o răcire puternică și în prezența unui strat de zăpadă suficient, în partea joasă a acestei regiuni se poate forma un adevărat „lac” de aer rece, prea puțin afectat de încălzirile din altitudine.

În general, singura metodă eficientă de a distruge o astfel de inversiune în timpul iernii este amestecul aerului, adică vântul. Tocmai de aceea, vremea se va încălzi și în sudul țării, în următoarele zile, când vântul destul de puternic va aduce un aer mai cald dinspre vest.

Inversiune termică şi în Spania: Val de căldură în ianuarie

În sudul Spaniei, zilele de vară cu temperaturi de peste 25 de grade sunt posibile chiar și în mijlocul iernii!În mijlocul iernii, sudul Spaniei se așteaptă la un „val de căldură” aproape ca vara. Acolo, se va încălzi până la 28 de grade pe alocuri în următoarele zile, iar numeroase recorduri ar putea cădea.

Temperaturi foarte ridicate încep deja să apară în sudul Spaniei în cursul zilei de miercuri, 24 ianuarie, când mercurul termometrelor a urcat pe alocuri la peste 25 de grade. Vremea foarte caldă este așteptată să persiste în regiunea din sudul Spaniei până vineri.

Temperaturile ar putea ajunge până la 27 sau 28 de grade pe alocuri, ceea ce este cu adevărat extraordinar de cald chiar și pentru sudul Spaniei în luna ianuarie.

În prezent, recordul național de căldură este deținut de Alicante, cu 29,8 grade, înregistrat pe 29 ianuarie 2021. Cu această ocazie nu se așteaptă să se depășească această valoare, dar unele localități vor atinge maxime record.

Recordurile lunii ianuarie ar putea cădea în orașe precum Valencia și Murcia, unde în 2021 au fost măsurate temperaturi de aproximativ 26 de grade și unde se așteaptă maxime apropiate de această valoare și în zilele următoare.

Ar trebui să fie foarte cald în toată jumătatea de sud-vest a Spaniei până la sfârșitul săptămânii. Chiar și în cele mai mari orașe spaniole, Barcelona și Madrid, sunt așteptate maxime de peste 20 de grade.

Un anticiclon situat în sudul Europei a adus un aer foarte cald dinspre Africa. Responsabil pentru acest val de căldură neobișnuit este un anticiclon puternic situat în sudul Europei, care a determinat pătrunderea unor mase de aer tropical dinspre nordul Africii.

Cod galben de vânt puternic în Banat, sudul Crişanei şi al Transilvaniei şi viscol la munte, până joi seară/ Vineri, intensificări ale vântului în Moldova, Dobrogea, sudul Transilvaniei şi sud-vestul Olteniei şi viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură

Meteorologii au emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic pentru judeţe din Banat, sudul Crişanei şi al Transilvaniei şi viscol la munte, valabilă până joi seară. Vineri, vor fi intensificări ale vântului în Moldova, Dobrogea, sudul Transilvaniei şi sud-vestul Olteniei şi viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului în Banat, sudul Crişanei şi al Transilvaniei, viscol la munte, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 de metri, valabilă joi, între orele 10.00 şi 22.00.

”În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu şi Braşov, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h. La munte, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă”, au transmis meteorologii.

Intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, cu viteze în general de 40…50 km/h. Un alt Cod galben va fi în vigoare de joi, de la ora 22.00, până vineri, la aceeaşi oră, şi vizează intensificări ale vântului în Moldova, local în Transilvania, Oltenia şi Dobrogea; viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 de metri.


Astfel, în Moldova, nordul Dobrogei, sudul Transilvaniei şi sud-vestul Olteniei, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă.

În zona municipiului Bucureşti, până vineri, la ora 22.00, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de -1…1 grad.