Anomalii meteo fără precedent în România, la noapte revine gerul. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade, apoi vor face un salt uriaș

De la noapte, revine gerul în România. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade Celsius, iar la București vor fi doar patru grade.

28 ian. 2024, 12:09
Anomalii meteo fără precedent în România, la noapte revine gerul. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade, apoi vor face un salt uriaș
Ger și viscol puternic în România. Temperaturile ajung aproape de minus 20 de grade

România nu scapă de ger. Viscolul și vântul puternic au pus stăpânire pe mai multe județe din Banat, Oltenia, Transilvania și Muntenia, după codul galben emis de ANM. Avertizarea a expirat, dar nu scăpăm de vremea rea, pentru că gerul se întoarce.

Temperaturile ajung aproape de minus 20 de grade Celsius în depresiuni, iar la Nucurești vor fi doar patru grade. Până la ora 16.00, în zonele momtane din Caraș-Severin și Hunedoara este valabilă o alertă meteo de vânt puternic.

Citește și: România nu scapă de urgie, ANM anunță COD PORTOCALIU de vreme severă. Vânt puternic și viscol în aproape jumătate din țară

Pe Transalpina s-a lucrat la foc continuu noaptea trecută. Utilajele de deszăpezire au făcut faţă cu greu viscolului puternic. Rafale de 120 de kilometri pe oră au spulberat zăpada şi au ridicat o barieră de negură – vizibilitatea a scăzut sub 10 metri. La Bâlea Lac, cabanele au fost aproape înghiţite de nămeţi. Troienele aveau peste un metru, şi, biciuită de vântul puternic, temperatura resimţită a coborât la minus 15 grade Celsius. Pe Vârful Omu a fost şi mai rău – minus 20.

Pe şoselele din judeţul Braşov, ieri vizibilitatea a fost sub 50 de metri, iar şoferii au fost nevoiţi să meargă cu viteză redusă. De la noapte, revine, însă, gerul. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade Celsius în depresiuni, iar la Bucureşti vor fi doar patru grade peste zero.

Citește și: Vreme mai caldă decât normalul perioadei și precipitații abundente. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare nowcasting Cod galben de vânt puternic, valabilă în orele următoare la altitudini înalte din două judeţe.

Până la ora 16:00, în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 90 – 100 km/h.