ANOSR: Universităţile, dezinteresate să promoveze taberele de vară pentru studenţi

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) critica o parte din universitatile de stat din Romania pentru dezinteresul acestora in promovarea de oportunitati pentru studenti. Studentii sunt nemultumiti de faptul ca acestea nu au publicat pe site-urile proprii informatii despre taberele de vara oferite gratuit de Ministerul Tineretului si Sportului studentilor merituosi sau din familii defavorizate, desi legea le obliga sa faca acest lucru.

30 apr. 2015, 07:31
ANOSR: Universităţile, dezinteresate să promoveze taberele de vară pentru studenţi

Prin intermediul Programului National Tabere Studentesti 2015, 6.000 de studenti din toate universitatile de stat ar trebui sa beneficieze vara aceasta de un loc gratuit intr-o tabara, la mare sau la munte, durata unui sejur fiind de 5 zile.

Programul este gestionat de Ministerul Tineretului si Sportului si ar trebui sa fie implementat prin intermediul tuturor universitatilor de stat din Romania. Acestea din urma au rolul de a-i informa pe studenti despre existenta acestui program, de a organiza procesul de inscriere si selectie, precum si de a rezolva alte aspecte necesare distribuirii taberelor catre studenti.

Desi metodologia de organizare si desfasurare a taberelor, emisa prin Ordin de Ministru in data de 15 aprilie, prevede clar faptul ca universitatile au obligatia de a publica pe site-urile proprii metodologia de organizare a taberelor din acest an pana cel tarziu la data de 17 aprilie, in acest moment peste jumatate din universitatile de stat nu au publicat inca metodologia pe site, desi perioada de inscriere pentru studenti este de pana la 1 mai.

Citeşte şi: Studenţii propun ca facultăţile să primească bani în funcţie de câţi absolvenţi îşi găsesc un loc de muncă

Astfel, ANOSR a trimis azi o adresa catre Ministerul Tineretului si Sportului in care solicita ca perioada de inscriere pentru studenti sa fie prelungita cu o saptamana, pana la 8 mai, si face apel catre toate universitatile de stat din Romania sa faca toate demersurile posibile pentru ca studentii sa afle de taberele de vara oferite de stat, respectandu-si obligatiile legale pe care le au in acest sens.

Studentii care doresc sa beneficieze de un loc in taberele de vara pot sa depuna o cerere tip, insotita de eventuale documente care sa justifice implicarea lor in activitati extracurriculare, la secretariatele facultatilor sau in format electronic, la adresele de e-mail indicate de universitati.

Lista cu studentii care primesc un loc de tabara va fi afisata pe 29 mai, conform metodologiei. Sejururile de 5 zile, la mare sau la munte, se vor desfasura pe perioada 13 iulie – 27 august, fiecare student avand posibilitatea sa isi aleaga perioada potrivita pentru vacanta.

„Taberele pentru studenti sunt unul din mecanismele apreciate de studenti, prin care cei cu rezultate bune la invatatura sau care se implica in activitati extracurriculare sunt rasplatiti cu o vacanta la mare sau la munte. Si studentii care vin din medii defavorizate au sansa sa beneficieze de un sejur de vacanta, pe care in alte circumstante si l-ar fi permis cu greu. Cu toate ca initiativa este binevenita pentru studenti, se pare ca pentru unele universitati e prea mare deranjul sa depuna un minim de efort pentru a-i informa pe studenti ca pot beneficia de un loc in tabara si care sunt conditiile in care se pot inscrie ca sa il primeasca. Suntem dezamagiti de aceasta atitudine dezinteresata a universitatilor fata de oportunitatile sau problemele pe care le au studentii si consideram ca aceasta situatie reflecta foarte clar modul in care acestea pun sau nu studentii printre prioritatile lor. Speram ca Ministerul Tineretului si Sportului sa modifice perioada de inscriere pentru programul de tabere, asa cum am solicitat noi, pentru ca altfel foarte multi studenti nu vor putea beneficia de un drept binemeritat”, a spus Cristi POPESCU, presedinte ANOSR.

Citeşte şi: Internship la Guvern sau în ministere pentru studenţi şi absolvenţi. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplineşti