ANPC a amendat benzinarii, dar prețul carburanților se apropie de 10 lei/litru

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat din nou benzinarii pentru practici neloiale, însă prețurile tot ridicate rămân. 

27 apr. 2022, 21:04
ANPC a amendat benzinarii, dar prețul carburanților se apropie de 10 lei/litru

ANPC a dat amenzi de 6,7 milioane de lei pentru 608 operatori economici verificați din sectorul distribuției de carburanți, pentru practici comerciale incorecte, susține Paul Anghel, director general în cadrul instituției.

„Noi nu putem să intrăm în politica de preț a operatorului economic. În schimb, dacă verificăm loturile de produse într-o relație corectă producător – consumator și aici mă refer la consumatorii de carburant și cel care distribuie, acesta a cumpărat carburantul la un anumit preț și l-a distribuit la momentul respectiv crescând nejustificat și printr-o practică comercială incorectă”, a transmis Anghel, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

Prețul motorinei și benzinei trebuie să fie direct proporțional cu cotațiile barilului de petrol, respectiv la cotația bursieră, a avertizat directorul ANPC.

„În momentul în care prețul din benzinării se raportează la barilul de petrol, la preț internațional, în momentul în care barilul a scăzut, nu s-a întâmplat să scadă prețul benzinei și motorinei. În acest cazuri, scumpirile acestea pot fi considerate practică comercială incorectă”, a mai transmis Anghel.

 

Cât costă benzina și motorina în București

 

În ultimele săptămâni, de la explozia peste noapte a prețurilor la carburant, când cea mai ieftină benzină standard era la Lukoil – în jur de 8 lei / litru, tarifele s-au mai ponderat. Totuși, în continuare sunt mult mai mari față de lunile ianuarie, februarie și martie.

În București, cea mai ieftină benzină standard se vinde la un Petrom din Șoseaua Străulești (Bucureștii Noi), respectiv la un Petrom din Strada Jiului (Bucureștii Noi), cu 7,59 RON pentru 1 litru.

Cea mai scumpă benzină o vând ungurii de la Mol, 7,83 RON / 1 litru. Este vorba despre o benzinărie din Calea Giulești, urmată de stațiile din Bd. Corneliu Coposu, Bd. Ion Mihalache, Str. Chișcani, Str. Nicolae Caramfil, Șos. Odăi, Șos. Chitilei și Șos. București – Ploiești, unde 1 litru se vinde tot la un preț imens, cu 1 ban mai ieftin decât în benzinăria din Giulești.

Tarifele la motorină au explodat și au atins un nivel fără precedent. Stația din Șos. Orhideelor și cea din Bd. Preciziei vând cea mai ieftină motorină, cu 8,48 RON / 1 litru. Clienții MOL plătesc cel mai mult, 8,67 RON/ 1 litru, la stația din Calea Giulești.

La motorină, prețurile au crescut față de luna decembrie cu aproape 30%. Prețul unui litru de carburant era aproximativ 6 lei.

Cea mai scumpă benzină premium se vinde în București cu 9,14 RON / litru, la stația din Corneliu Coposu.