ANPC: Peste 600 de agenţi economici, amendaţi pentru textile etichetate incorect

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat peste 600 de agenţi economici cu 1,161 milioane de lei, deoarece aceştia nu au respectat prevederile legale, conformitatea şi modul de etichetare a produselor textile, se arată într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

06 mai 2014, 13:50
ANPC: Peste 600 de agenţi economici, amendaţi pentru textile etichetate incorect

„Acţiunea de control s-a desfăşurat în perioada 7-11 aprilie 2014, fiind verificaţi 734 operatori economici. Valoarea produselor controlate a fost de 4.961.153 lei, iar la 609 operatori economici s-au depistat abateri de la prevederile legale. Valoarea produselor cu abateri a fost de 1.845.450 lei. S-au făcut prelevări de probe pentru verificarea compoziţiei fibroase, dar şi pentru depistarea de produse textile periculoase şi transmiterea de notificări, în cadrul sistemului RAPEX. Au fost prelevate 67 de probe, dintre care 48 au fost neconforme, iar 19 conforme. De asemenea, s-au dispus 451 măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru produse cu abateri în valoare de 1.775.975 lei”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit lui Marius Alexandru Duncă, preşedintele ANPC, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită atunci când achiziţionează haine pentru copii, mai ales în perioada premergătoare zilei de 1 iunie.

„Consumatorii trebuie să studieze cu atenţie produsele înainte de a le cumpăra şi să ştie că îmbrăcămintea pentru copii mici nu trebuie confecţionată sau distribuită cu cordoane glisante, cu cordoane funcţionale sau decorative în zona glugii şi a gâtului, pentru a nu exista riscul de sufocare. ANPC va verifica şi supraveghea şi în această perioadă piaţa pentru a nu exista probleme şi va sancţiona operatorii economici care nu respectă prevederile legale”, a spus Marius Alexandru Duncă.

Citeşte şi Atenţie cu ce vă îmbrăcaţi: Produse etichetate 100% bumbac conţin altceva în realitate