ANPC pregăteşte amenzi de până la 50.000 de lei pentru comercianţii care încalcă legea

Vin vremuri grele pentru acești români, întrucât Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor le pregătește amenzi usturătoare.

24 ian. 2019, 07:19
ANPC pregăteşte amenzi de până la 50.000 de lei pentru comercianţii care încalcă legea

Mai exact, patronii care încalcă drepturile clienților ar putea să fie sancționați cu amenzi uriașe, iar aceste măsuri ar urma să se aplice pentru tot felul de abateri, de la etichetare greșită, până la clauze abuzive existente în contracte, scrie a1.ro.

Tinerii români, cei mai expuşi sărăciei

Astfel, pentru oferte incorecte făcute clienților, patronii riscă să piardă până la 5% din cifra de afaceri. Banii se vor duce pe amenzi uriașe plătite comisarilor de la Protecția Consumatorilor. Autoritățile vor să schimbe legea, astfel încât să poată da sancțiuni mult mai aspre furnizorilor de servicii care încalcă drepturile clienților. Nu sunt vizați doar patronii hotelurilor și restaurantelor, ci și bancherii și comercianții.

Citeşte şi Protecţia Consumatorilor vrea să facă „mystery shopping” în România. Ce atribuţii vor primi angajaţii ANPC

„Acesta este un cadru sanctionar discriminatoriu, nu se poate compara situația unui mare retailer cu a unui mic întreprinzător. Lipsa capacității insitutionale ANPC în raport cu marile lanțuri de magaxine nu poate lovi în IMM-URI”, declară secretarul general al Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii.

De cealaltă parte, însă, patronii de restaurante consideră că măsura e mult prea drastică.

„Amenzile au ca scop prevenția și corectarea neregulilor din activitatea unei companii. În momentul în care translatezi cuantumul amenzilor de la o sumă de la 1000 și 100 de mii de lei către un procent din cifra de afaceri de 2-5%, acest scop se pierde, pentru că nu mai ai cui să îl aplici, aceste companii nu vor supraviețui”, susține proprietarul unui restaurant.

Clienții care au trecut prin experiențe neplăcute susțin însă creșterea amenzilor.

În cazul în care va intra în vigoare această lege, amenzile care acum sunt cuprinse între 2.500 și 50.000 de lei vor fi inlocuite cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.