ANRE a stabilit tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie pentru anul 2019

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, vineri, că a aprobat tarifele specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari pentru anul viitor, iar tarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creştere de 0,74% la nivelul întregii ţări. Impactul la consumatorul casnic este de 3,5 lei pe an, potrivit ANRE.

14 dec. 2018, 13:08
ANRE a stabilit tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie pentru anul 2019

Deşi ponderea costurilor directe în reţea a crescut, ANRE constată că tarifele aprobate nu înregistrează creşteri semnificative, deoarece, concomitent, s-a redus profitul operatorilor la un nivel rezonabil, prin aprobarea unei rate reglementate a rentabilităţii de 5,66%.

„Ca urmare a analizei documentaţiilor de solicitare a tarifelor de distribuţie transmise de operatorii de distribuţie concesionari, tarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creştere de 0,74% la nivelul întregii ţări, valoare care include însă şi rata inflaţiei de 3,82%. Menţionăm că impactul în factură la consumatorul casnic cu un consum mediu (100 kWh/lună) este de cca. 3,5 lei/an”, se arată în comunicat.

Totodată, ANRE a anunţat că a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie, urmărind eliminarea unor deficienţe din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute în tarife.

„ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie. Prin modificările aprobate, ANRE urmăreşte eliminarea unor deficienţe din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute în tarife, precum şi creşterea eficacităţii investiţiilor care se realizează în reţelele de distribuţie”, se arată în comunicat.

Anul 2019 este primul an al celei de a IV-a perioade de reglementare, care durează 5 ani. La stabilirea tarifelor pentru această perioadă au fost efectuate corecţii în valoare cumulată de circa 1,13 miliarde de lei, constând, în principal, din nerecunoaşterea unor costuri aferente investiţiilor din perioadele anterioare şi din transferarea sporului de eficienţă realizat de operatorii de distribuţie către clienţii finali, potrivit ANRE.

„Pentru creşterea calităţii serviciului de distribuţie, ANRE a solicitat operatorilor creşterea volumului investiţiilor cel puţin la nivelul costurilor cu amortizarea, impunând totodată operatorilor ţinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu cca. 25% în reţelele de joasă tensiune. Astfel, s-a aprobat un total de cheltuieli operaţionale de 8630 milioane lei, cu cca. 0,5 milioane lei mai mult decât în perioada anterioară, în timp ce valoarea totală pentru programele investiţionale este de 6350 milioane lei, pentru următorii 5 ani”, se arată în comunicat.


loading...