ANRE amână scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a amânat decizia de a majora prețul gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmând ca modificarea prețului final să intre în vigoare de la 1 noiembrie, a declarat Niculae Havrileț, președintele ANRE.

03 oct. 2017, 12:18
ANRE amână scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

„Am amânat decizia privind prețul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major și asupra prețului final. Este vorba de faptul că va fi dereglementat serviciul de înmagazinare și, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacționare pe bursă pentru producători”, a explicat Havrileț.

Ordonanța de Urgență nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanțiale legislației din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producție și, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislație.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE

Havrileț a mai arătat că a primit asigurări că ordonanța va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preț final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie și care să ia în calcul și modificările aduse de ordonanță.

În urmă cu o săptămână, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, declara că prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6% în medie în trimestrul al patrulea. Havrileț nu a putut preciza pe moment dacă modificările care vor surveni odată cu aprobarea ordonanței 64 vor influența prețul în sus sau în jos, arătând că se vor face noi calcule din care să reiasă prețul final.

Prețurile finale la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, pe care le stabilește Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), reflectă cotațiile bursiere, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Niculae Havrileț, președintele ANRE.

El a fost întrebat cum răspunde acuzațiilor aduse de președintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia nu sunt justificate scumpirile la energie și gaze din ultima perioadă.

„Înțeleg că suntem vinovații de serviciu, dar este pentru prima dată când se discută de prețurile de pe bursă. Reglementatorul este obligat să recunoască toate costurile prudente ale operatorilor. Este dreptul Parlamentului să analizeze activitatea ANRE, dar trebuie să fim atenți să nu afectăm imparțialitatea”, a arătat Havrileț.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că majorările succesive ale prețurilor la energie și gaze nu sunt justificate, iar vinovații vor fi identificați de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.

Aceasta după ce, vineri, declarase că „nu e în regulă ca în fiecare an prețul la energie și gaze să crească pur și simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează și populația și agenții economici”.

Pe de altă parte, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat vineri la București, a atras atenția că reglementatorul trebuie să fie independent, conform legislației europene.

„Independența autorităților naționale de reglementare, nu doar în România, ci în orice țară, este un element esențial al legislației energetice europene. Comisia monitorizează independența reală a autorităților de reglementare din toate țările membre și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre își îndeplinesc obligațiile în acest sens. Monitorizăm multe state membre pentru a vedea dacă reglementatorul lor național este complet independent”, a spus oficialul european.

Potrivit acestuia, independența reglementatorilor este esențială pentru funcționarea piețelor.

„Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entități, ci să fie independente, autonome, iar astfel piețele vor funcționa cum trebuie, fără interferențe”, a continuat Canete.

La începutul lunii septembrie, Toma Petcu, ministrul Energiei a declarat că, în funcție de ancheta comisiei parlamentare, o parte a activității ANRE ar putea fi preluată de Guvern.