ANRE: Deficitul de ofertă pentru energie e o deficienţă ce nu poate fi clarificată rapid

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, luni, că deficitul de ofertă pentru energie este „o deficienţă majoră care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile", astfel că, inevitabil, au fost amânate licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă (FUI).
Filip Stan
07 aug. 2017, 18:03
ANRE: Deficitul de ofertă pentru energie e o deficienţă ce nu poate fi clarificată rapid

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre cauzele scumpirii energiei este amânarea licitaţiilor pentru FUI, furnizorii fiind oarecum forţaţi să evolueze pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, o platformă a bursei de specialitate OPCOM), unde fluctuaţiile de preţ sunt mult mai mari decât pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) – unde preţurile au mai multă stabilitate, scrie mediafax.ro.

În replică, ANRE a comunicat că licitaţia de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 „nu poate avea loc, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile necesare începerii şi desfăşurării conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014″.

Ca urmare, arată ANRE, singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau:

1. Anularea licitaţiei de către ANRE în condiţiile prevăzute de art. 68 din regulamentul PCSU;
2. Anularea licitaţiei de către OPCOM în condiţiile prevăzute de art. 69 din regulamentul PCSU;
3. Suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU în condiţiile prevăzute de art. 36 din Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin ordinul ANRE nr. 92/2015, cu modificările şi completările ulterioare (denumită în continuare Metodologie de tarife), aplicate de FUI clienţilor finali.

Anularea licitaţiei conform variantelor 1 şi 2 ar fi determinat, conform prevederilor regulamentului PCSU, tranzacţionarea energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal, exclusiv din PZU şi piaţa de echilibrare. În această situaţie, având în vedere evoluţia crescătoare a preţurilor pe PZU în trimestrul II 2017 precum şi specificul climatologic al trimestrului III, s-a estimat că ar fi rezultat o creştere a preţului PZU, precum şi cel mai mare impact de creştere a preţului de achiziţie a energiei electrice destinate clienţilor beneficiari de serviciu universal„, precizează ANRE.

De asemenea, „deficitul de ofertă indicativă reprezintă o deficienţă majoră, care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile şi că sunt aplicabile prevederile art. 36 din Metodologia de tarife”. Ca urmare, a fost aleasă varianta 3, pentru ca în următoarele două luni să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU, lăsând posibilitatea FUI de a-şi optimiza preţul de achiziţie a energiei electrice furnizate la tarife CPC în trim. III 2017 prin tranzacţionarea cantităţilor respective pe toate pieţele centralizate administrate de OPCOM, începând cu luna iunie 2017, în vederea reducerii presiunii asupra tarifelor plătite de clienţii finali„.

Referitor la reluarea sesiunilor de licitaţie, ANRE precizează că pregătirea licitaţiei PCSU pentru achiziţia de către FUI a energiei necesare clienţilor beneficiari ai SU va demara în data de 11 august 2017, dar licitaţia va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC aferente trim. IV 2017, să înceapă la 1 octombrie 2017.

Dorim, de asemenea, să precizăm că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon, iar transferul achiziţiei din PCSU în celelalte pieţe, chiar în condiţiile achiziţiei preponderent din PZU, nu avea cum să determine o dublare sau chiar o triplare a preţului din această piaţă„, menţionează Autoritatea.

Totodată, ANRE consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar şi pe celelalte pieţe, „reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului”.

De altfel, creşterea preţurilor la energia electrică este evidentă pe toate pieţele din Europa în general şi în regiunea noastră în special, pe fondul creşterii consumului datorat temperaturilor extreme precum şi diminuării aportului resurselor ieftine cum sunt energia hidro si eoliană„, precizează ANRE.

Având în vedere cele prezentate mai sus, precum şi mecanismele de funcţionare integrată a pieţei interne europene de energie electrică, „considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi a reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei„, conchide Autoritatea.

Citeşte şi ANRE a suspendat licitaţia trimestrială de energie electrică pentru populaţie şi firmele mici

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica