ANRE: Este un moment prielnic pentru liberalizarea pieţei gazelor

Prețul gazelor de pe piața externă a scăzut atât de mult, încât a ajuns la nivelul celor de producție internă din România, astfel că nu mai este nevoie de un calendar de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii casnici, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

21 apr. 2016, 10:03
ANRE: Este un moment prielnic pentru liberalizarea pieţei gazelor

„Prețurile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult și continuă să scadă mai mult decât prețurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieței gazelor. Părerea mea este că, odată ajunși la nivelul de convergență a prețurilor, nu se mai susține un calendar de liberalizare unde există prețuri mai mari decât cele de pe piață”, a explicat Havrileț, la o dezbatere pe tema liberalizării pieței.

Potrivit acestuia, faptul că încă există prețuri reglementate la niveluri mai mari decât cele din piața liberă ar putea fi considerat ajutor de stat pentru producătorii de gaze, ceea ce contravine legislației europene.

„Dacă prețul reglementat este mai mare, se consideră că dăm ajutoare de stat producătorilor și am putea ajunge sub incidența unor anchete de tip infringement”, a completat el.

ANRE: Reducere de 2,4% la factura finală a energiei electrice în trimestrul II pentru consumatorii casnici

Havrileț a adăugat că este nevoie de o modificare a legislației care prevede calendarul de liberalizare, întrucât prețurile pe piață au scăzut mai mult decât se estima la momentul realizării calendarului.

Oficialul ANRE a adăugat că trebuie reglementată și existența unor consumatori întreruptibili, care să poată fi deconectați de la alimentarea cu gaze în perioada de vârf de consum din iarnă, când furnizarea de gaze către populație este prioritară.

„Ar trebui să sprijinim contractele de tip întreruptibil, care să aibă și elemente prin care să-și acopere pierderile (în cazul în care acești consumatori sunt deconectați — n. r.), eventual tarife mai mici de transport. Așa se procedează și în alte țări”, a adăugat președintele Autorității.

Guvernul a modificat, la finele anului trecut, calendarul de liberalizare a pieței gazelor. Potrivit noului calendar, prețul gazelor pentru populație și termocentrale va crește anual cu câte 6 lei în 2016 și 2017, urmând ca în 2018 calendarul să fie rediscutat.