ANRE: Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, iar cel al gazului cu 10% de la 1 aprilie

Prețul energiei electrice pentru populație ar putea crește cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a prețurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie, a declarat, miercuri, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, Havrileț a precizat că şi prețul gazelor ar putea crește cu până la 10% de la 1 aprilie, după ce va fi liberalizat prețul gazelor de producție internă.

RomaniaTV.net
15 feb. 2017, 11:26
ANRE: Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, iar cel al gazului cu 10% de la 1 aprilie

„Prețul la energie electrică se recalculează la fiecare șase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că prețul ori va rămâne la același nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus”, a spus Havrileț.

El a explicat că, pentru trimestrul al doilea al anului, se așteaptă o scădere a prețurilor, ca urmare a unei producții mari de energie hidro, eoliană și fotovoltaică, ceea ce va echilibra situația.

„Așa cum avem acum elementele de metodologie, care stabilește clar cum se calculează prețul energiei preluată din Piața pentru Ziua Următoare, adică acea piață spot care a avut creșteri substanțiale în perioada lunii ianuarie, tot așa credem că în următorul trimestru, când vom avea un exces de apă și de vânt și chiar de energie fotovoltaică, vom avea prețuri foarte mici, spre zona negativă. Credem că, în final, până la 1 iulie prețurile se vor echilibra și vor fi la același nivel”, a susținut oficialul ANRE.

Niculae Havrileţ a mai spus că şi prețul gazelor ar putea crește cu până la 10% de la 1 aprilie.

„În sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de preț de la 1 aprilie. Vom avea și procesul de finalizare a pieței reglementate pentru gaze naturale și există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creșterii prețurilor, dar nu considerăm că ar putea să fie de 10%. Considerăm tot la nivelul câtorva procente, până în 10%, credem că nu așa de mult”, a spus Havrileț.

Potrivit lui Havrileț, scumpirea va veni ca urmare a faptului că prețul gazelor de producție internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu prețurile pieței, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara următoare.

Havrileț a mai spus că populația nu va resimți foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut.

„Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald și consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie. Practic, va fi o perioadă de 6-7 luni când vom avea timp să vedem care este coșul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import. Dacă vom structura coșul astfel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru va fi în favoarea consumatorului casnic”, a adăugat președintele ANRE.

Practic, populația va consuma cele mai ieftine gaze, indiferent de sursa de proveniență a acestora.

Întrebat dacă furnizorii au cerut deja recunoașterea în tarifele finale a costurilor mari din ianuarie, Havrileț a precizat că, până în acest moment, ANRE nu a primit nicio solicitare de la furnizori pentru piața reglementată.

În urmă cu două zile, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat că prețul energiei pentru consumatorii casnici ar putea crește de la 1 aprilie, ca urmare a prețurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă ANRE nu ia măsuri urgente pentru modificarea reglementărilor.

E.ON România: Gazele s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10%

„Acest tip de declarații nu sunt benefice pentru piața de energie electrică, putând să inducă false date privind evoluția pieței. Noi considerăm că are dreptul să vină cu idei, cu propuneri, orice operator economic implicat în sectorul energetic”, a comentat Havrileț.

Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu față de cel din primele zile ale anului.

Potrivit oficialului E.ON, ANRE ar trebui să revizuiască prețul energiei de la 1 aprilie.

„Trebuie să vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decât efectele negative pentru ianuarie și toți operatorii pot face asta. Depinde de evoluția prețului pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare — n.r.) în următoarele săptămâni și în următoarea lună, dar cu siguranță ANRE va trebui să revizuiască evoluția prețului la 1 aprilie. În februarie și martie am putea avea evoluții care să contrabalanseze, dar mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil 100%. Deci, dacă ANRE nu reacționează, există un risc și mai mare să existe o creștere de preț pentru consumatorii reglementați. Nu este scopul nostru să ajungem la o creștere de preț, scopul nostru este să avem reglementări corecte, iar consumatorii să aibă electricitate la prețul corect. Este evident că ANRE trebuie să intervină”, a spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, ANRE ar trebui să crească cantitatea pe care Hidroelectrica și Nuclearelectrica o oferă pe piața reglementată. De asemenea, autoritatea ar trebui să permită companiilor care furnizează electricitate populației să achiziționeze energie și de pe alte piețe în afară de Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), întrucât, în prezent, dacă acești furnizori nu pot cumpăra energie de acolo, singura soluție pentru ei este achiziția de energie de pe piața spot și cea de echilibrare, unde prețurile sunt mult mai mari.

„Pentru piața reglementată, în acest moment suntem nevoiți să cumpărăm energie doar pe PCSU. Prima și cea mai ușoară decizie pe care ar trebui să o ia ANRE este să crească electricitatea oferită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica pentru piața regulată. A doua măsură pe care ar trebui să o ia ANRE este să ne permită să cumpărăm energie de pe alte platforme pentru piața reglementată, nu doar pe PCSU, dar și de pe PCCB (Piața Centralizată pentru Contracte Bilateriale — n.r.). Acum nu putem face asta și suntem nevoiți să mergem pe PZU, iar ce nu putem achiziționa din PZU să cumpărăm de pe PE (piața de echilibrare — n.r.), care ar trebui să aibă un cu totul alt rol”, a adăugat Hajdinjak.

Acesta a arătat că E.ON a trimis o scrisoare la ANRE cu aceste propuneri. „Ne-au răspuns că trebuie să sancționăm astfel de practici, însă nu mai avem pe cine să sancționăm, pentru că aceste companii au intrat în faliment”, a adăugat oficialul E.ON România.