ANSVSA avertizează: Pătrunderea pestei porcine africane în România este iminentă

Publicat: Vineri, 11 Martie 2016 09:34 // Actualizat: Vineri, 11 Martie 2016 09:47 // Sursa: romaniatv.net

Autorităţile din România avertizează că pesta porcină africană a ajuns aproape de graniţa cu ţara noastră. Autoritatea Sanitar Veterinară susţine că apariţia virusului pe teritoriul nostru este "iminentă" şi oferă soluţii de profilaxie crescătorilor. Virusul nu se transmite la om, dar nici nu există vaccin pentru animale.

Pătrunderea pestei porcine africană în România, o boală a suinelor domestice şi sălbatice care produce mari pagube socio-economice statului infectat, este "o chestiune iminentă, dar virusul trebuie menţinut la distanţă cât mai mul timp (...) Prin importanţa şi implicaţiile economice deosebite pe care le implică, pesta porcină africană este un pericol real şi actual şi constituie o permanentă preocupare, atât pentru ANSVSA, cât şi pentru celelalte instituţii abilitate ale statului.", transmite ANSVSA printr-un comunicat.

Virusul PPA, care duce la moartea animalelor infectate, dar care nu se transmite la om, a fost depistat în Ucraina la Odessa şi Nicolayv, în 28 octombrie 2015, iar de atunci autorităţile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă. ANSVSA spune că  toţi factorii de decizie de la nivel guvernamental trebuie implicaţi, pentru a ţine virusul la distanţă de graniţele naţionale.

Citeşte şi: Serviciile veterinare, în ALERTĂ după semnalarea pestei porcine africane în apropierea graniţelor României

"Din experienţa statelor membre deja infectate, a rezultat faptul că, fără colaborare şi conlucrare eficiente, aplicarea măsurilor de control al bolii nu este posibilă, iar propagarea acesteia în teritoriile libere de boală este grăbită, scăpând repede de sub control. Aceeaşi colaborare este necesară şi cu fermierii, patronatele cărnii de porc, asociaţiile profesionale veterinare, pentru a putea depista virusul încă de la pătrunderea lui pe teritoriul naţional", se mai arată în comunicat.

Boala nu e bine supravegheată în laborator

De asemenea, pentru a putea aplica măsurile necesare prevenirii apariţiei virusului PPA, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene o misiune de evaluare a corectitudinii măsurilor întreprinse, misiune care s-a desfăşurat în perioada 18-22 ianuarie 2016. Potrivit concluziilor experţilor europeni, ANSVSA nu şi-a îndeplinit ţintele de supraveghere în laborator a bolii şi managementul vânatului şi vânătorilor. "Pentru a remedia aceste aspecte, este necesar ca ANSVSA să fie sprijinită şi să conlucreze cu toate instituţiile statului care au responsabilităţi în controlul bolilor", transmite autoritatea.

Tot misiunea experţilor Comisiei Europene a semnalat necesitatea reactualizării analizei de risc pentru PPA.

Ce trebuie să facă fermierii

ANSVSA avertizează fermierii, crescătorii de animale şi vânătorii să fie atenţi la starea animalelor şi să anunţe medicul veterinar în caz de moartea sau semne de boală la suinele din exploataţii ca: lipsa poftei de mâncare, febră, învineţirea picioarelor, urechilor, a abdomenului.

"Pentru această boală nu există vaccin, din cauza rezistenţei deosebite a virusului în mediu, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate", spune ANSVSA. De asemenea, vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament specific modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

În exploataţiile mici, condiţiile care trebuie respectate sunt cele privind evitarea contactului direct sau indirect între animalele potenţial bolnave şi cele sănătoase:
• nu se va intra în adăposturile porcilor cu încălţămintea sau îmbrăcămintea de stradă,
• nu se vor da în hrana porcilor resturi alimentare sau lături de la carnea de porc şi nu se va admite venirea în contact cu animale străine (ca în cazul montei),
• nu se vor introduce animale nou achiziţionate peste animalele deja existente în exploataţie, nu se va da drumul animalelor în liberate, la păscut.


loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ANSVSA pesta pocină africană
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 mar 09:51
... Autorităţile din România avertizează că pesta porcină africană a ajuns aproape...
11 mar 09:50
...este “iminentă” şi oferă soluţii de profilaxie crescătorilor. Citește mai departe… Citeste mai departe: ANSVSA avertizează: Pătrunderea pestei porcine africane în România este...
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H