ANSVSA, despre laptele contaminat cu Salmonella: România nu a fost notificată oficial

România nu a primit nicio notificare oficială din partea Comisiei Europeane sau din partea structurii din Franţa, cu privire la distribuţia pe teritoriul ţării a laptelui praf contaminat cu Salmonella din Franţa, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

11 dec. 2017, 16:01
ANSVSA, despre laptele contaminat cu Salmonella: România nu a fost notificată oficial

Informaţiile primite până în acest moment, prin Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România (PNC SFAAF RO), arată că distribuţia produselor contaminate s-a făcut către state terţe din Asia şi Africa, potrivit ANSVSA.

PNC SRAAF RO nu a primit nicio notificare oficială din partea Comisiei Europeane sau din partea structurii omoloage din Franţa, cu privire la distribuţia pe teritoriul României a produselor incriminate„, arată ANSVSA într-un comunicat de presă, remis luni MEDIAFAX.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă însă că a solicitat informaţii suplimentare, respectiv eventuale date despre reţinerea oficială a loturilor incriminate pe teritoriul Franţei sau eventuala distribuţie a acestora pe teritoriul României.

În urma acestei solicitări, PNC SRAAF Franţa a comunicat către ANSVSA faptul că loturile incriminate şi ţările comunicate public de către autorităţile franceze sunt date preliminare şi nu înseamnă că aceste produse contaminate au fost distribuite sau comercializate în aceste ţări. Ancheta la nivelul Franţei, cât şi la nivelul Comisiei Europene, este în curs de desfăşurare. În cazul în care Romania va fi notificată oficial de către Comisia Europeană sau de către PNC SRAAF Franţa, cu privire la o eventuală distribuţie pe teritoriul naţional a acestor produse, ANSVSA va informa de îndată toate instituţiile competente pentru gestionarea şi finalizarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii, în vederea protejării sănătăţii consumatorilor„, potrivit sursei citate.

Autorităţile din Franţa au dispus retragerea de la vânzare a unor loturi de lapte pentru copii după ce 20 de bebeluşi au fost infectaţi cu Salmonella, a anunţat Direcţia Generală franceză pentru Sănătate, citată de site-ul 20Minutes.fr şi de publicaţia La Depeche. Bebeluşii s-au infectat cu Salmonella agona după ce au consumat lapte praf produs în perioada iulie-noiembrie la o fabrică a companiei LNS (Lactalis). Autorităţile sanitare au dispus retragerea temporară de la comercializare a produselor lactate pentru bebeluşi fabricate de mărcile Picot, Pepti Junior şi Milumel.

Citeşte şi Lapte praf din comerţ, contaminat cu Salmonella. Formulele produse în Franţa se regăsesc şi pe piaţa din România