ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 1.153

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, la ora actuală, în 303 localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.153 de focare, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 651 de cazuri la mistreţi, a informat, vineri, într-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Alina Costache
11 ian. 2019, 09:40
ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 1.153

Potrivit sursei citate, până la momentul actual, au fost stinse 13 focare în judeţul Satu Mare, un focar în judeţul Dâmboviţa, trei focare în judeţul Buzău şi două focare în judeţul Maramureş.

Datele oficiale arată că, în total, au fost despăgubiţi 8.535 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.120.910 de lei. Cele mai mari despăgubiri au fost consemnate în judeţele: Brăila (pentru 3.208 exploataţii dintr-un total de 3.217 exploataţii, în valoare de 171.990.200 de lei), Tulcea (pentru 1.162 de exploataţii dintr-un total de 1.174 de exploataţii în valoare de 46.564.960 de lei) şi Ialomiţa (pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6,531 milioane lei).

Conform ANSVSA, cele mai multe focare sunt în continuare în judeţele: Tulcea – 572 (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A şi 109 de cazuri la mistreţi), Brăila – cu 129 de focare (dintre care 11 focare la exploataţii comerciale şi 3 cazuri la mistreţi), Ialomiţa – cu 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 42 de cazuri la mistreţi, Brăila – cu 124 de focare (11 focare la exploataţii comerciale şi două cazuri la mistreţi), Călăraşi – cu 101 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială şi 28 de cazuri la mistreţi) şi Constanţa (91 de focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi) şi Bihor – cu 51 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi.

În restul judeţelor afectate se înregistrează de la unul până la 26 de focare.

Până la ora actuală, au fost eliminaţi 364.237 de porci afectaţi de boală, notează ANSVSA.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Specialiştii veterinari reafirmă că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, în timp ce proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

ANSVSA a anunţat că România a primit primele două tranşe din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, a fost virată pe data de 13 decembrie 2018, iar cea de-a doua, de 3,9 milioane de euro, în data de 28 decembrie 2018.

Citeşte şi Focar de pestă porcină africană, confirmat într-o gospodărie din Buzău

 

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vreme furioasă în România. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală