Antarctica, în pericol să fie contaminată cu plante de pe alte continente

Continentul îngheţat de sud este în pericol, mai mulţi cercetători avertizând asupra unei posibile contaminări a ecosistemului antarctic cu microorganisme, seminţe şi plante aduse involuntar în bagajele sau buzunarele exploratorilor sau oamenilor de ştiinţă care ajung pe ţărmurile australe.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 15:14
Antarctica, în pericol să fie contaminată cu plante de pe alte continente

Astfel, seminţele de plante aduse accidental în Antarctica de turişti, exploratori sau oameni de ştiinţă, pot afecta ecosistemul, atacând plantele endemice polare. Astfel cea mai mare ameninţare pentru ecosistemul arctic o constituie plantele de pe alte continente, în special în condiţiile încălzirii climatice ce afectează şi continentul îngheţat de sud, conform unui raport publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, scrie Agerpres.

În fiecare an, peste 33.000 de turişti şi 7.000 de oameni de ştiinţă vizitează Antarctica. Conform unui studiu în cadrul căruia au fost golite buzunarele şi bagajele celor care ajung pe continentul îngheţat de sud, s-a descoperit că în medie fiecare persoană contribuie cu cel puţin 9 seminţe de plante la ‘zestrea’ ecosistemului austral.

În plus, în Antarctica au început deja să fie descoperite specii de plante ce nu aveau ce căuta în acest ecosistem, printre care macul islandez şi două specii de ierburi din nordul planetei, plante obişnuite cu condiţiile reci de climă.