Antarctica pierde gheaţă cât greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani

Gheţurile Antarcticii pierd la fiecare doi ani apă în greutate echivalentă cu a muntelui Everest, cu o rată de topire care s-a triplat în ultimul deceniu pe partea continentală, reiese din analizele efectuate pe o perioadă de 21 de ani de NASA şi Universitatea din California.

03 dec. 2014, 12:57
Antarctica pierde gheaţă cât greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani

Regiunea cu cea mai rapida topire este Marea Amundsen din vestul Antarcticii care a pierdut o medie de 83 de gigatone de gheaţă pe an între anii 1992-2013, potrivit unei declaraţii a American Geophysical Union, scrie Agerpres.

Citeşte şi Un robot subacvatic a pătruns în lumea necunoscută de sub gheaţa Antarcticii. Ce a găsit acolo VIDEO

Cea mai mare parte a masei de gheaţă a fost pierdută în ultimii 10 ani când fenomenul a evoluat mai rapid, a spus Isabella Velicogna, unul dintre autorii lucrării, notează sursa.

Gheţarii din zona Mării Amundsen conţin suficientă apă pentru a ridica nivelul mării globale cu 4 metri, potrivit estimărilor National Aeronautics and Space Administration din SUA.

Ca şi încălzirea globală, schimbările globale ale stratului de gheaţă vor ajunge la un nivel critic, a estimat Velicogna. „De aceea ne pasă de acest domeniu”, a spus ea.

Citeşte şi O ROMÂNCĂ, învingătoare în Antarctica. Adriana Istrate a câştigat ultramaratonul de 100 km

Cercetătorii au evaluat patru seturi de date între anii 1992 – 2013 şi au arătat că ritmul dispariţiei gheţarilor s-a accelerat cu o medie de 6,1 gigatone pe an. În anii în care toate aceste seturi de date s-au suprapus – 2003-2009 – rata de topire a sărit la 16,3 gigatone pe an. „Aceasta ar putea avea impact asupra nivelului mării”, a spus Velicogna care a opinat că nu întrevede o oprire a fenomenului.