Anticorpii monoclonali dezvoltaţi de AstraZeneca distrug variantele de Omicron – Studiu Oxford

Compania AstraZeneca a dezvoltat anticorpii monoclonali cu durată lungă de acțiune care au capacitatea de a neutraliza variantele Omicron BA.4 și BA.5, arată un studiu realizat de Universitatea din Oxford.

27 mai 2022, 18:26
Anticorpii monoclonali dezvoltaţi de AstraZeneca distrug variantele de Omicron – Studiu Oxford

Anticorpii monoclonali dezvoltaţi de AstraZeneca se numesc Evusheld (tixagevimab and cilgavimab). Cele mai noi date preclinice de evaluare publicate de Universitatea din Oxford arată că produsul dezvoltat de compania AstraZeneca își păstrează acțiunea neutralizantă împotriva variantelor emergente Omicron BA.4 și BA.5, conform noilor date preclinice de evaluare de către Universitatea din Oxford.

Rezultatele obținute au fost raportate online pe platforma bioRxiv.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu datele anterioare obținute în mai multe studii care arată că Evusheld păstrează o activitate neutralizantă puternică împotriva Omicron BA.2, varianta circulantă dominantă curent, neutralizând, în același timp, toate variantele testate până în prezent.

Variantele SARS-Cov-2 circulante anterior s-au răspândit în tipare similare astfel încât este posibil ca BA.4 si BA.5, care sunt acum variantele dominante în Africa, să se răspândească la nivel global urmând același tipar ca BA.26. BA.4 și BA.5 au secvențe identice ale proteinei S și par să fi evoluat din BA.21.

„Prin combinarea a doi anticorpi cu acțiuni diferite și complementare împotriva SARS-CoV-2, Evusheld a fost dezvoltat încă de la început pentru a combate virusul răspunzător de infecția COVID-19 și pentru a-și păstra eficacitatea neutralizantă în condițiile capacității acestui virus de a genera rapid, prin mutații, noi variante.

Aceste rezultate noi demonstrează încă o dată că Evusheld este o soluție importantă pentru protecția populațiilor vulnerabile cum ar fi pacienții imunocompromiși care nu dezvoltă un răspuns imun adecvat la vaccinurile împotriva COVID-19 și sunt la risc de a face forme severe de boală”, a declarat John L. Perez, MD, MBA, MA, Vicepreședinte, Coordonator al deprtamentului de Dezvoltare în Stadii Avansate, Vaccinuri și Terapii Imunologice, AstraZeneca.

Aproape 2% din populația lumii este considerată a avea un risc ridicat de răspuns inadecvat la vaccinarea împotriva COVID-19 și care poate, în mod particular, să beneficieze de protecția dată de profilaxia pre-expunere cu Evusheld7,8. Această populație include persoanele care sunt imunodeprimate, cum ar fi cei cu afectiuni maligne sau pacienții cu transplant sau orice persoană care urmeaza tratament cu medicamente imunosupresoare3. Persoanele cu risc crescut de expunere la virusul SARS-CoV-2 ar putea beneficia și de protecție cu Evusheld.

Noi dovezi indică faptul că protecția populațiilor vulnerabile împotriva îmbolnăvirii de COVID-19 poate contribui la prevenția evoluției virale care este un factor important în emergența de noi variante. Mai multe informații despre Evusheld și AstraZeneca găsiți accesând linkul următor: https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/medical-releases/evusheld-long-acting-antibody-combination-retains-neutralising-activity-omicron-variants-ba4-ba5-according-new-study-university-oxford.html


loading...
Partenerii noștri