Antonescu: Băsescu vrea să ciupească puncte pe buget, e un animator de mici grupuri politice

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că poziţia exprimată de şeful statului în chestiunea bugetului de stat şi a măsurilor pentru 2014 reprezintă încercarea unui "animator de mici grupuri politice" de a "ciupi" câteva puncte politice, potrivit Agerpres.

07 nov. 2013, 16:34
Antonescu: Băsescu vrea să ciupească puncte pe buget, e un animator de mici grupuri politice

Liberalul a fost întrebat cum vede criticile formulate de Traian Băsescu în privinţa soluţiilor găsite de Guvern pentru bugetul pe 2014, în special de a introduce noi taxe şi impozite.

„Ăsta este aproape un proverb: nimeni nu introduce taxe şi impozite cu plăcere… Poziţia preşedintelui pentru mine nu e de luat în considerare, pentru că nu e poziţia unui preşedinte, este poziţia unui animator de mici grupuri politice. Este discursul unui lider politic al unei grupări de nişă, care încearcă să ciupească ceva puncte după ce un buget s-a făcut. Poate că ar fi fost important ca preşedintele să ne spună cum de a ajuns România în situaţia de a fi sub constrângerile FMI. Poate era important să ne spună ce mari măsuri liberale a luat domnia sa când avea guvernele la dispoziţie şi negocia cu FMI. Poate că era interesant să ne spună acum ce putea face acest guvern în condiţiile date. Aşa, să spui în general că bine ar fi să fie bine şi să nu fie rău, bine ar fi să fie taxe mici, toată lumea să fie mulţumită, e uşor. Nu trebuie să fii preşedinte pentru asta”, a susţinut Crin Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în prezent constată că se trece la crearea de taxe noi, care să hrănească sistemul bugetar, el precizând că astfel se ajunge iar la situaţia în care „omul gras – statul, se urcă în spatele omului slab – economia”, ceea ce este greşit.

„Observ o schimbare în politica internă. Îmi aduc aminte de anul de criză profundă 2010, cu măsuri extrem de dure, luate pentru a nu se pune nimic în spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderii şi cred că este greşit: se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, care să aducă bani la buget pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios şi afirm fără rezerve că este greşit”, a spus preşedintele, la o reuniune a mediului de afaceri.

El a precizat că a fost unul dintre artizanii momentului 2005, când s-a introdus cota unică, fapt ce a dus la o relansare a economiei, şi când numărul taxelor s-a redus.

 

VEZI SI:

Dan Voiculescu: Băsescu a încercat să câştige miercuri câteva clipe de atenţie. Dar a venit şi cu o soluţie