Antonescu: Decizia asupra bugetului revine Parlamentului, Băsescu să ştie că voinţa majorităţii e să-l adoptăm

Decizia asupra bugetului revine Parlamentului, iar preşedintele Băsescu trebuie să ştie că voinţa politică a majorităţii este de a-l adopta, a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, citat de Agerpres.

03 dec. 2013, 15:43
Antonescu: Decizia asupra bugetului revine Parlamentului, Băsescu să ştie că voinţa majorităţii e să-l adoptăm

”Nu am stabilit mandat (pentru întâlnirea de la Cotroceni a premierului Victor Ponta – n.red.). Un guvern legitim a alcătuit un proiect de buget după intense consultări şi în virtutea prerogativelor constituţionale, a înaintat Parlamentului un proiect de buget. Decizia asupra acestuia revine Parlamentului, în plenul său. Preşedintele are prerogativa de a putea trimite orice lege, o singură dată, spre reexaminare. Preşedintele poate uza de această prerogativă, dar preşedintele trebuie să ştie că voinţa politică a majorităţii este de a adopta acesta buget. Dreptul de a decide rămâne, conform Constituţiei la Guvern şi Parlament. (…) Am considerat că e foarte bine să încerce (n.r. premierul Victor Ponta) o consultare cu preşedintele. Nu e vorba de orgolii, de interese partizane, e vorba de interesele cetăţenilor români. Preşedintele Traian Băsescu poate prelungi un joc politicianist. Nu aceasta este preocuparea noastră, Preocuparea noastră este să-l convingem să revină în limitele unei raţionalităţi”, a spus Antonescu.

Potrivit acestuia, a bloca intrarea în vigoare de la 1 ianuarie bugetului ar fi un gest îndreptat împotriva intereselor tuturor cetăţenilor României şi tuturor instituţiilor statului român.

‘Eu îmi exprim speranţa ca la capătul acestei întâlniri de astăzi preşedintele va înţelege aceste lucruri şi fără a renunţa la nimic din prerogativele pe care constituţia le conferă, să înţeleagă că acesta este bugetul şi nu altul, că această majoritate care a fost votată de români şi acest Guvern au dreptul de a propune şi de a adopta acest buget şi că preşedintele în această privinţă dincolo de a-şi spune public părerea, ceea ce a făcut în repetate rânduri, nu are alt mijloc de acţiune. A bloca intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a acestui buget ar fi un gest îndreptat împotriva intereselor tuturor cetăţenilor României şi tuturor instituţiilor statului român’, a afirmat Antonescu, la finalul unei întâlniri cu primul ministru Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea.

Fiind întrebat dacă USL are de gând să renunţe la acciza de şapte eurocenţi, Antonescu a spus ‘niciodată, nu se mişcă o literă’.

VEZI SI:

Soarta românilor, decisă la Cotroceni: Ponta discută cu Băsescu despre acordul cu FMI şi bugetul pe 2014