Antonescu: Declaraţia lui Băsescu despre revizuirea Constituţiei, NEPOTRIVITĂ

Preşedintele Senatului şi preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a caracterizat declaraţia şefului statului privind modificările care urmează a fi aduse Constituţiei României ca fiind "nepotrivită". Antonescu a făcut acest comentariu după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la ceremonia de învestirea celor trei noi judecători ai Curţii Constituţionale că revizuirea Constituţiei "blochează statul" şi face ca Legea fundamentală să nu mai semene cu "Legea Legilor".

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 12:40
Antonescu: Declaraţia lui Băsescu despre revizuirea Constituţiei, NEPOTRIVITĂ

„Preşedintele, ca oricare dintre noi, are dreptul la opinie asupra Constituţiei, asupra revizuirii. Din punctul meu de vedere a fost nepotrivit ca la această ceremonie de învestire să vorbească despre aşa ceva. Consider că a fost nepotrivit. Din obişnuinţă, preşedintele dă mandate Curţii Constituţionale, nu e normal mai ales că CCR va judeca asupra Constituţiei în termeni constituţionali şi va da verdict. (…) Nu am cum să împărtăşesc părerea lui Băsescu. Nu consider că se blochează statul prin modificările actuale. Nu avem deloc aceeasi părere”, a declarat Crin Antonescu, după ceremonia de învestire a noilor judecători CCR, de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, susţine că Legea fundamentală nu va suferi modificări semnificative în volum pentru că există articole care se modifică şi foarte puţine care se adaugă.

„Dacă domnul Băsescu ca şi domnul Ponta susţin că această Constituţie va fi prea stufoasă n-au dreptate. Ce ştiu eu în legătură cu premierul Ponta este că domnia sa a exprimat dorinţa ca ea (n.r. Legea fundamentală) să nu fie, nu afirmaţia că este. Deocamdată, de altfel, vorbim fără materia primă. Când vom avea măcar proiectul încheiat aici în Comisie vom putea să vedem dacă este stufos, dacă nu este stufos, dacă există acolo lucruri care nu ar trebui să fie în mod normal într-o Constituţie. Domnul Băsescu vorbeşte în privinţa asta după ureche şi dacă asta este nu numai permis, dar este ca să zic aşa modul de lucru al multor comentatori, nu prea e admisibil la un preşedinte, pentru că domnia sa înainte de a face asemenea aprecieri ar putea să vadă şi ar fi putut să exemplifice că poate învăţăm şi noi ceva. Nu, Constituţia nu va fi stufoasă, Constituţia nu va prezenta diferenţe semnificative ca volum, Constituţia nu se extinde. Există câteva articole care se modifică şi foarte puţine articole care se adaugă. Vom avea o Constituţie la fel de stufoasă sau nestufoasă cum este cea pe care o folosim din 1998”, a afirmat luni Crin Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la învestirea celor trei noi judecători ai Curţii Constituţionale că revizuirea Constituţiei „blochează statul” şi face ca Legea fundamentală să nu mai semene cu „Legea Legilor”. Traian Băsescu a făcut aceste afirmaţii în contextul în care în stânga sa a stat, în calitate de preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei.

„Vreau să subliniez, nu pentru că aş critica pe cineva, dar în faţa judecătorilor CC am obligaţia să spun ce gândesc. Revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuire. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. (…) Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului„, a susţinut preşedintele Băsescu.

„Constituţia nu dă soluţii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii. (…) Nu ştim unde vrem să ajungem exact”, a mai spus Băsescu.

El a mai afirmat că proiectul actual al Constituţiei „nu înseamnă simplificarea statului, şi complicarea lui”.

Am şi o altă îngrijorare: dacă un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. (…) Cred că sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumul exprimă suveranitatea poporului, aşa cum se spune în Constituţie. Este una din marile mele îngrijorări şi voi reacţiona decent, dar voi reacţiona la neluarea în considerare a referendumului din 2009„, a mai spus Băsescu.

Prezent în sală, Crin Antonescu a aşteptat încheierea discursului preşedintelui, iar apoi a plecat grăbit, salutându-l, însă pe Traian Băsescu şi spunându-i că mai are de lucru la Comisia de revizuire a Constituţiei, informează România TV.