Antonescu: Demisia lui Fenechiu va veni după o sentinţă. Şi Băsescu trebuia să demisioneze

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că demisia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, va putea să vină în momentul în care va exista o sentinţă, chiar şi în primă instanţă, precizând că inclusiv Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze ca urmare a cercetării sale.

RomaniaTV.net
04 feb. 2013, 12:04
Antonescu: Demisia lui Fenechiu va veni după o sentinţă. Şi Băsescu trebuia să demisioneze

Întrebat cum vede ideea unei demisii din funcţie a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, avansată duminică de Traian Băsescu, Crin Antonescu a răspuns: „Punctul nostru de vedere, ca şi punctul de vedere al premierului, este foarte clar, iar domnului Băsescu îi spun ce îi spun de ani de zile: dacă cineva cu dosare, cu probleme, cu urmăriri, cercetări începute trebuie să demisioneze, nu înţeleg de ce a întârziat câţiva ani să demisioneze chiar domnia sa”.

De asemenea, el a precizat că împărtăşeşte poziţia premierului Victor Ponta în sensul că în cazul unei sentinţe judecătoreşti, chiar şi în primă instanţă, nefavorabilă lui Fenechiu se impune demisia acestuia.

„Sunt de acord, pentru că în momentul în care instanța se va pronunța, chiar dacă nu este vorba de o sentință definitivă, chiar dacă deci nu putem vorbi în sens juridic de vinovăția cuiva, în cazul unei sentințe nefavorabile, avem totuși de a face cu o sentință, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât părerea unei părți. Să nu uităm, dacă vrem să avem justiție cu adevărat, că procuratura – instituție extrem de importantă, Parchetul, DNA-ul, toate acestea sunt părți, este statul versus un cetățean. Judecătorii sunt cei care au dreptul la sentințe și numai ei”, a mai spus Antonescu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a comentat şi duminică seara, la România TV, declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la demisia miniştrilor cu probleme în justiţie şi a soluţiei pe care premierul Victor Ponta trebuie să o găsească în privinţa miniştrilor penali menţionaţi în raportul pe Justiţie.

„În legătură cu demisia miniştrilor acuzaţi am să-i răspund mereu preşedintelui: De ce nu a demisionat şi domnia sa care a stat sub acuzare şi a avut dosare mult mai grave? Sigur, unele dintre ele s-au închis la scurt timp după ce a devenit preşedinte. De aia nu demisionează”, a declarat Crin Antonescu.

 

Preşedintele Traian Băsescu a sugerat, duminică, faptul că miniştrii care au probleme cu justiţia şi care sunt vizaţi de raportul MCV ar trebui scoşi din Guvern. Şeful statului a explicat că mesajul Comisiei Europene în legătură cu miniştrii cercetaţi penal este adresat premierului Victor Ponta care trebuie „să găsească o soluţie”.

„Au fost trei miniştri care au fost găsiţi incompatibili de ANI, dar au fost menţinuţi în Guvern.  (…) Comisia Europeană respectă votul electoratului, dar pe urmă, când intri în instituţiile la vârf, Guvern sau Parlament, şi eşti pus sub semnul întrebării din punct de vedere al integrităţii, mai ales în guvern, trebuie să existe reacţia demisiei”, a spus Băsescu.

„Apelul este către premier să găsească o soluţie. Apelul raportului. Este problema premierului. Eu, dacă aş fi putut, la depunerea jurământului m-aş fi opus, dar nu aveam formă legală. (…) UE spune: „fraţilor, când aveţi miniştri suspectaţi de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?”, a conchis şeful statului.

Vineri, premierul Victor Ponta a declarat că nu va renunţa la miniştrii Relu Fenechiu şi Liviu Dragea, despre care s-a speculat că ar fi miniştrii suspectaţi de corupţie la care s-ar fi referit raportul MCV.