Antonescu: Excluderea lui Chiliman va exista pe agenda Delegaţiei Permanente a PNL de luni

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri că subiectul privind excluderea din partid a primarului sectorului 1 Andrei Chiliman va exista pe agenda Delegaţiei Permanente a liberalilor, care va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

RomaniaTV.net
24 mai 2013, 15:11
Antonescu: Excluderea lui Chiliman va exista pe agenda Delegaţiei Permanente a PNL de luni

Primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, riscă să fie exclus din PNL. Întrebat dacă acest subiect se va regăsi pe agenda Delegaţiei Permanente a PNL de luni, Antonescu a răspuns: „Da. Va exista”.

„Eu discuţia aceasta despre excluderea d-lui Chiliman, ca şi cum asta s-ar fi întâmplat în fiecare săptămână, o am de un an şi ceva. Dl. Chiliman dacă, în fine, va fi exclus luni, va fi exclus pentru prima dată şi pentru ultima oară odată. De un an de zile discutăm de parcă această excludere s-ar fi consumat. Dacă se va întâmpla aşa ceva şi dacă vom avea un subiect ‘excluderea d-lui Chiliman’, să zicem, vă invit respectuos să-l discutăm atunci când va exista, nu ca ipoteză, pentru că aşa am putea să discutăm excluderea mea, cine ştie, dacă sunt eu exclus luni sau dacă este exclus, nu ştiu, premierul Ponta marţi din PSD. Haideţi să discutăm despre lucruri care se întâmplă, despre ce avem de gând şi despre ce este semnificativ”, a spus Antonescu, citat de Agerpres.

Preşedintele PNL a evitat să răspundă dacă va face el propunerea privind excluderea lui Chiliman din PNL.

„În ciuda faptului că există în permanenţă acuzaţia la adresa mea cum sunt eu dictator, cum fac, cum dreg, ştiţi bine că de peste un an, nu doar dl Chiliman, mai mulţi, zilnic au spus absolut tot ce le-a trecut prin minte, minciuni stupefiante, cum am auzit ieri una, că aş fi pregătit eu când eram preşedinte interimar un departament care să desfiinţeze instituţiile independente din România, cum vreau să duc ţara la ruşi, cum pun în pericol NATO. (…) Lucrurile acestea nu sunt de joacă în politică, sunt lucruri inacceptabile, în niciun partid de stânga, de dreapta, de galben, de roşu, de ce doriţi dvs. Totuşi, ele s-au întâmplat mai bine de în fiecare săptămână fără ca cineva să fie exclus din această cauză – a atacurilor deşănţate zi de zi împotriva preşedintelui partidului, conducerii partidului, opţiunilor şi deciziilor partidului, pe care nu le-am luat niciodată singur. Totul are însă o limită, pentru că dacă noi avem membri care participă public la organizarea unor alte forţe politice, unor alte alianţe politice, din care PNL nu este parte, dacă lăsăm să curgă lucrurile acestea înseamnă să tolerăm un soi de promiscuitate”, a apreciat Antonescu.

În opinia liderului PNL, într-o societate politică civilizată nu se poate accepta ca oamenii să facă parte din mai multe partide.

„Până acum aveam oameni care într-o noapte, după 20 de ani de social-democraţie, deveneau popular-europeni, aveam oameni care azi erau într-un partid, săptămâna viitoare în altul, cu alte reguli şi peste o lună în al treilea, dar acum, să avem în acelaşi timp oameni în mai multe partide, aşa ceva nu se poate accepta într-o societate politică civilizată, după cum nu se acceptă de exemplu bigamia oficial, cu acte în regulă în România”, a afirmat Antonescu.

El a mai arătat că nu există un subiect pe ordinea de zi a reuniunii Delegaţiei Permanente care să-l vizeze pe senatorul PNL Călin Popescu-Tăriceanu, susţinând că nicio secundă nu s-a pus această problemă.

În cadrul şedinţei Biroului Politic al PNL Sector 1 a fost decisă excluderea a 12 persoane, printre care şi Vlad Moisescu. Liderul interimar al PNL Sector 1, Daniel Chiţoiu, a precizat că motivul excluderii este legat de „aderarea la alte partide politice sau doctrine politice”.

Vlad Moisescu este cunoscut ca fiind un apropiat al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman şi unul dintre fondatorii Iniţiativei România Liberală.

Potrivit statutului PNL, membrii care nu au funcţii de conducere în partid sunt exlcuşi din formaţiune în urma unei decizii a filialei din care fac parte.

Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală îi are printre membrii fondatori pe Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun.

Chiliman declara luni că a avut loc o primă discuţie între IRL, PNŢCD şi FC pentru „unificarea dreptei”, fiind vorba de un „parteneriat pe termen lung” care să treacă peste „interese şi orgolii personale”. Edilul a precizat că la reuniune au mai luat parte Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Vlad Moisescu.