Antonescu: Nu acceptăm premisa considerată fundamentală de către Băsescu privind unicameralismul

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei, că USL trebuie să evite pericolul de a se angaja într-o polemică meschină, care este sub nivelul şi sub miza revizuirii Legii fundamentale, la care invită sau provoacă şeful statului, Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
11 mart. 2013, 09:24
Antonescu: Nu acceptăm premisa considerată fundamentală de către Băsescu privind unicameralismul

„Eu cred că trebuie evitat pericolul de a ne angaja în polemică meschină, sub nivelul şi sub miza revizuirii, la care ne invită sau provoacă actualul preşedinte. Nu am de gând nici aici să polemizez cu domnia sa, dar trebuie să spun că nu acceptăm să ni se impună premisa pe care domnul Traian Băsescu o consideră fundamentală, anume cea referitoare la un Parlament unicameral pentru că aşa s-a pronunţ electoratul la un moment dat şi nu acceptăm să ni se impună premisa de a porni revizuirea pe un proiect pe care, fără cosultare, fără dezbatere parlamentară, instituţia prezidenţială sau un grup de consilieri au încercat să-l impună”, a precizat Antonescu.

El a spus că nimeni nu a ignorat rezultatul şi sensul acelui referendum, dar a subliniat că nu trebuie ignorat nici faptul că acel referendum a fost impus în condiţii anormale, nepotrivite, pentru că a fost ataşat, respectiv suprapus pe un scrutin care avea altă miză şi pentru că nu s-a făcut o dezbatere publică prin care cetăţenii să fie informaţi referitor la Parlamentul unicameral.

Antonescu a spus că a doua temă e referendumului, respectiv cea privind reducerea numărului de parlamentari, a fost intrudusă la vremea respectivă în temeiul unei formule de propagandă populistă.

Liderul PNL a arătat că şi USL doreşte reducerea numărului de parlamentari, dar nu din considerente populiste, ci din încercarea de a găsi o formulă raţională şi eficientă pentru exerciţiul calităţii de parlamentar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Academia Română, că punctul de pornire pentru modificarea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice altă variantă i-ar situa pe cei care o aplică „deasupra voinţei poporului”.

„Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României, care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă în mod direct prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra voinţei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obişnuit să le spunem, că reprezentăm poporul, că acţionăm în numele poporului, dar consider că este timpul să punem egal între vorbă şi faptă”, a afirmat Băsescu.