Antonescu nu merge la Cotroceni, dacă Băsescu cheamă toate partidele simultan „ca la mică adunare”

Crin Antonescu nu va merge la consultări, dacă preşedintele Traian Băsescu insistă să cheme toate partidele simultan la întâlnire. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele PNL, în direct, la România TV.

16 dec. 2012, 13:12
Antonescu nu merge la Cotroceni, dacă Băsescu cheamă toate partidele simultan „ca la mică adunare”

„Faptul că am avut o întâlnire informală în care am convenit că nu există niciun motiv pentru care să nu se respecte regulile constituţionale, regulile democratice, că rezultatul votului, categoric copleşitor, să fie respectat, deci Victor Ponta să fie desemnat fără alte încercări ale preşedintelui de a tulbura şi de a complica situaţia, este una şi e foarte clar în această privinţă şi nu are niciun fel de legătură cu lucrurile care se petrec mâine (luni n.r.). Eu înţeleg ca normal în şirul acestor consultări, preşedintele să procedeze cum a procedat întotdeauna. În sensul de a avea o formulă minimă, respectuoasă faţă de identitatea fiecărei alianţe politice sau partid politic şi de a discuta cu fiecare respectându-i identitatea. Formula de a chema pe toată lumea, cu câte cinci oameni, într-un fel de mică adunare generală la care domnul Traian Băsescu susţine cine ştie ce prelegere nu-mi surâde şi nu mi se pare normal şi dacă o astfel de formulă se menţine, am spus că nu particip„, a declarat, la România TV, Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că „probabil asta le voi propune colegilor mei, cineva, un om din partea PNL, ca să respectăm formalităţile, va merge acolo şi va întări şi el sau va confirma ceea ce toate partidele politice din USL vor spune şi anume că Victor Ponta este candidatul nostru şi că în urma rezultatelor alegerilor preşedintele trebuie să-l desemneze. Eu cred că aşa cum s-a procedat de fiecare dată, e firesc să existe un minim respect nu numai pentru USL, dar şi pentru ARD, şi pentru ceilalţi PPDD, UDMR să fim trataţi în distincţie, pentru că sunt formaţiuni cu identitatea lor şi să se discute cu ele separat. Pentru că aceste consultări ce rost au? Ca preşedintele să afle punctul de vedere în legătură cu formarea guvernului al fiecăruia. Ce să facem acolo, o să-l spunem în cor?”.

Antonescu, a declarat, că deşi a participat miercuri seară la o întâlnire informală cu şeful statului, Traian Băsescu, asta nu înseamnă că are obligaţia de a se prezenta şi luni la consultările de la Palatul Cotroceni.

„La întâlnirea în trei am mers pentru că aia era o întâlnire între preşedinte şi câştigătorii alegerilor în care se discută o problemă de fond fie şi într-un cadru informal, lucru din care nu rezultă deloc obligaţia mea de a merge mâine (luni n.r.) într-o formulă pe care nu o consider corectă, uzuală şi reprezentativă„, a precizat, la România TV, preşedintele PNL.

Crin Antonescu, a declarat, şi sâmbătă, la Antena 3 că el nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni dacă şeful statului, Traian Băsescu, a chemat toate partidele, ca la colhoz, la aceeaşi oră, el arătând, ironic, că nu vor fi scaune destule, ca la Parlament.