Antonescu: Opţiunea mea pentru Statut este o formulă care să nu fie nici listă, nici uninominal

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că opţiunea sa pentru modificarea Statutului partidului ar viza un sistem de alegere a conducerii PNL care "să nu fie nici listă, nici vot uninominal", el fiind preocupat să fie o formulă "eficientă şi reprezentativă" a viitoarei structuri de conducere.

RomaniaTV.net
18 feb. 2013, 11:16
Antonescu: Opţiunea mea pentru Statut este o formulă care să nu fie nici listă, nici uninominal

Crin Antonescu a fost întrebat care este opţiunea sa pentru modificarea Statutului PNL în cazul alegerii viitoarei conduceri a partidului, pe listă sau prin vot uninominal pentru fiecare funcţie.

„Sunt preocupat de o formulă eficientă, reprezentativă, şi care să nu fie nici listă şi nici vot uninominal – ceea ce înseamnă mai multe listuţe”, a replicat Antonescu, precizând că mai multe amănunte va prezenta după Delegaţia Permanentă de joi.

Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul vicepreşedinte PNL Vlad Moisescu au anunţat că au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel încât PNL „să nu fie subordonat intereselor şi obiectivelor unei singure persoane”.

„Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane”, a susţinut Andrei Chiliman, duminică, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare delegaţii la Congresul PNL vor avea de făcut „o alegere crucială pentru viitorul liberalismului în România”.

„Avem de ales între a continua şi dezvolta proiectul liberal pentru societatea românească, proiect pentru care noi doi (Chiliman şi Moisescu, n.r.) ca şi mulţi alţii ne-am încris în PNL acum 23 de ani, iar pe de altă parte cealaltă variantă este subordonarea totală a partidului faţă de interesele şi obiectivul politic al unei singure persoane”, a susţinut Chiliman.

La rândul său, Vlad Moisescu a prezentat amendamentele propuse, printre care şi cele anunţate de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Între acestea se numără alegerea tuturor membrilor Biroului Politic prin vot uninominal, inclusiv a secretarului general al partidului, desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale prin votul tuturor membrilor de partid în cadrul unor alegeri primare, dar şi instituirea unui criteriu de integritate prin care să fie interzisă susţinerea la nivel guvernamental, pentru portofoliile ministeriale, a persoanelor trimise în judecată pentru o faptă penală.

Moisescu a precizat că amendamentele au fost înaintate, vineri seară, comisiei pentru Statut a PNL.