Antonescu: România e singura ţară din UE în care există feudalism. Nu degeaba există termenul de baron

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a acuzat PSD că îndepărtează România de Europa şi de NATO, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
12 apr. 2014, 13:35
Antonescu: România e singura ţară din UE în care există feudalism. Nu degeaba există termenul de baron

De asemenea, el a susţinut că ţara noastră este singura din UE în care mai există ‘feudalism politic, electoral şi economic’ şi că legat de acest context a apărut de fapt şi termenul de ‘baron’.

‘Când m-am luptat în interiorul USL să obţin un număr de candidaturi comune pentru preşedinţiile consiliilor judeţene, nu m-am gândit că vreau să avem 13 baroni, ci să dăm şansa României să vadă care e diferenţa între un teritoriu administrat democratic şi unul care devine Republica Mazăre sau Republica Duicu. Când am putut, cu multă suferinţă, să ieşim dintr-o guvernare în care nu mai puteam să impunem lucruri elementare şi în care nu mai puteam opri tăvălugul lui Ponta, devenit titirezul baronilor, am dovedit că esenţa noastră nu stă în corupţie şi clientelă, ci PNL este un partid apt să practice înţelesul democratic al funcţiei publice. Suntem legănaţi în iluzia că fiind membri NATO, ţară a UE, lucrurile vor merge de la sine, dar v-aţi întrebat cât va mai dura faptul că suntem singura ţară a UE în care există feudalism? Există feudalism politic, electoral, economic. Nu degeaba există termenul de baron. Şi în loc ca primul ministru să încerce să modernizeze ţara, în a o împiedica să fie alcătuită din feude, le cântă în strună baronilor, iar atunci suntem departe de democraţie, de Europa şi de NATO’, a spus Antonescu, sâmbătă, în discursul său din cadrul întâlnirii reprezentanţilor PNL din Regiunea de Nord-Vest, ocazie cu care formaţiunea şi-a lansat şi candidaţii la europarlamentare.

Liderul liberal a precizat că nici partidul său nu este lipsit de corupţie şi nu este străin de mecanismele clientelismului şi favoritismelor. Ulterior, în conferinţa de presă care a urmat evenimentului, Crin Antonescu a amintit şi de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu şi s-a referit la pierderile pe care PNL le-a suportat.

‘Domnul Fenechiu, un om foarte important în partid şi care a făcut foarte multe, şi care este în puşcărie pentru o faptă pe care justiţia a condamnat-o şi pe care a făcut-o ca persoană privată în anul 2002, nu în calitate de ministru, nu în calitate de demnitar public. Sigur că nu ne convine, ne pare rău, dar nu am ieşit niciodată să spunem că Fenechiu a fost condamnat pentru că avut o organizaţie foarte puternică la Iaşi şi că dacă vin eu preşedinte îl scot pe Fenechiu din puşcărie şi pe mai ştiu eu cine’, a spus Antonescu.