Antonescu: România trebuie să-şi manifeste solidaritatea cu Ucraina

România trebuie să-și manifeste solidaritatea cu Ucraina, condamnând orice acțiune de forță ce poate fi interpretată drept o agresiune, a declarat președintele Senatului, Crin Antonescu.

02 mart. 2014, 13:32
Antonescu: România trebuie să-şi manifeste solidaritatea cu Ucraina

„România este o țară care a avut de suferit de pe urma politicii sferelor de influență și tocmai de aceea cred că trebuie să ne manifestăm fără ezitare solidaritatea cu Ucraina, condamnând orice acțiune de forță care poate fi interpretată ca o agresiune la adresa unui stat independent”, a spus Antonescu potrivit unei declarații de presă.

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk: Rusia ne-a declarat RĂZBOI. Este o alertă roşie

Potrivit documentului, președintele Senatului va solicita luni convocarea Birourilor Permanente pentru ca marți Parlamentul reunit în ședință comună să adopte o declarație privind situația din Ucraina.

„Evenimentele care au loc în Estul Ucrainei, în special în Crimeea, sunt deosebit de grave și pot afecta stabilitatea în zona Mării Negre. Este necesar că Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, celelalte țări ale NATO, ONU să-și exprime ferm suportul pentru statul ucrainean care are dreptul de a decide singur, fără a fi supus unor presiuni militare, politice sau economice asupra oportunității aderării la spațiul valorilor democratice europene și euro-atlantice”, subliniază Crin Antonescu.

În opinia acestuia, ca țară vecină cu Ucraina, ca stat situat la frontiera răsăriteană a UE și NATO, România trebuie să aibă un profil mult mai pronunțat în aceste zile, să fie mult mai activă în plan diplomatic.