Antonescu: Schimbarea Avocatului Poporului în 2012, acoperită legal, dar nu în spirit democratic

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că schimbarea Avocatului Poporului în 2012, în preajma suspendării preşedintelui Traian Băsescu, a fost "acoperită legal", dar "pe fond" nu a fost o acţiune în spirit democratic, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 09:33
Antonescu: Schimbarea Avocatului Poporului în 2012, acoperită legal, dar nu în spirit democratic

„Schimbarea Avocatului Poporului, ea era acoperită legal, dar pe fond ea nu era în spirit democratic. Nu e mai puţin adevărat că asemenea forţări ale literei regulamentelor aveau precedent. Vă rog să vă aduceţi aminte luptele aproape fizice care au avut loc într-o seară în vremea majorităţii PDL pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională. Vă rog să vă aduceţi aminte aventurile Robertei Anastase pe la numărători”, a afirmat Antonescu, la B1 TV.

El a susţinut că schimbarea Avocatului Poporului a fost un pas greşit. „Un pas, după părerea mea, greşit, dar nu în sensul unei lovituri de stat”, a adăugat liderul liberal.

De asemenea, Crin Antonescu a caracterizat ca fiind „regretabile” propriile declaraţii din 2012 în care a criticat judecătorii Curţii Constituţionale după ce aceştia au decis invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui.

„Nu era o declaraţie potrivită, dar astfel de declaraţii nu au influenţat cu nimic activitatea judecătorilor Curţii Constituţionale. Declaraţia e regretabilă în sensul că în general în viaţa politică şi în momente extrem de importante nu ai voie să cedezi emoţiilor sau frustrărilor. Oameni suntem toţi, judecătorii Curţii sau destui dintre ei au făcut multe isprăvi, inclusiv cu acel prilej, dar asta nu justifică…”, a spus preşedintele PNL.

Pe 3 iulie 2012, Gheorghe Iancu a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului în şedinţă comună a Camerelor Parlamentului. Acesta a fost unul dintre paşii făcuţi de noua putere a USL în tentativa eşuată de demitere a preşedintelui României, Traian Băsescu, în vara acelui an. În locul său a fost numit Valer Dorneanu.

Ulterior, PDL a contestat la Curtea Constituţională revocarea lui Iancu, însă demersul nu a avut succes. „În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la Hotărârea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului”, se spunea într-un comunicat de presă al CCR din 10 iulie 2012.