Antonescu: USL SE RUPE de la principii, nu de la scaune. PSD nu mai vrea să mă susţină la prezidenţiale

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că doar PSD este de vină pentru eventuala rupere a USL, deoarece nu a respectat angajamentele asumate faţă de PNL la formarea Uniunii.

RomaniaTV.net
23 feb. 2014, 08:49
Antonescu: USL SE RUPE de la principii, nu de la scaune. PSD nu mai vrea să mă susţină la prezidenţiale

„Evaluarea noastră, a celor din PNL, e că opţiunea de a pune capăt USL (…) e o decizie a lui Victor Ponta şi a PSD”, a spus liderul PNL, în emisiunea „După 20 de ani”.

El consideră că PSD nu doreşte să îl susţină la alegerile prezidenţiale din 2014 şi să respecte, astfel, cel mai important punct al angajamentului luat între cele două partide la formarea USL: „Am avut o înţelegere pentru susţinerea unui candidat comun la Preşedinţie, în persoana mea. PSD a ajuns în situaţia în care nu mai are timp să se prefacă, şi ca atare trebuie să acţioneze, nu doreşte, nu îşi permite, nu vrea să ţină acest angajament politic. PSD, domnul Ponta, grupurile din jurul său, de un an de zile cel puţin, dau semne şi acţionează cu hotărâre, concret, împotriva angajamentului de a susţine un candidat comun în persoana mea„.

CITEŞTE ŞI: Crin Antonescu aruncă în aer USL: Mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis va fi PREMIER în locul lui Ponta

Totodată, Antonescu acuză PSD că nu a respectat înţelegerea privind independenţa justiţiei.

„Am avut angajamentul şi viziunea asupra justiţiei, de a avea o justiţie independentă, în sensul a ceea ce era de scos de sub influenţa politică a lui Traian Băsescu, clară, cum a fost în aceşti ani, dar nu de a o duce sub influenţa altora. Iată iar o divergenţă majoră”, a mai spus Antonescu.

Preşedintele liberal s-a declarat nemulţumit şi de felul în care programele economice ale liberalilor au fost puse în practică de Guvernul Ponta. „Am avut câteva puncte clare de program economic, în legătură cu care noi am considerat şi considerăm că trebuie să ne grăbim, domnul Ponta, cei din PSD, fără a le respinge, consideră că trebuie să le mai amâne sau să nu le abordeze cu prioritatea cu care credem noi că trebuie să le abordeze.(…) Sunt măsuri care au fost întârziate, sunt măsuri care ar trebui luate mai repede. Sunt măsuri care trebuiau negociate mai rapid şi apăsat inclusiv cu FMI. În această privinţă nu fac un atac la domnul Victor Ponta, care a discutat, principalul său coleg în negocierile cu FMI a fost ministrul Finanţelor care este un liberal”, a precizat Antonescu.

Alinaţa nu se rupe de la nişte scaune, ci de la nişte principii şi de la nişte fapte. De la principiul că în orice coaliţie fiecare partid are identitatea, autonomia şi drepturile lui. Nu pot eu, ca partid politic, să-mi asum răspunderea pe oameni pe care domnul Ponta îi pune unde doreşte dânsul. Al doilea princioiu este acela că fiecare partid are dreptul de a îmbunătăţi actul guvernamental”, a menţionat Crin Antonescu.