Antonescu: Vrem maximă transparenţă şi consens la revizuire, dar accesul presei nu e obligatoriu

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat că în procesul parlamentar de revizuire sunt urmărite maxima transparenţă şi consens posibil asupra deciziilor, care să nu fie luate în spatele uşilor închise, precizând însă că accesul presei la lucrări nu e obligatoriu.

RomaniaTV.net
28 mai 2013, 11:42
Antonescu: Vrem maximă transparenţă şi consens la revizuire, dar accesul presei nu e obligatoriu

Antonescu a susţinut că în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei sunt avute în vedere două principii în baza cărora să se desfăşoare acest proces, respectiv transparenţa şi consensul maxim.

El a susţinut că după ce tema revizuirii Constituţiei „a căpătat un loc concret pe agenda publică, din multe locuri s-au auzit din nou ţevile de tun, gurile de foc ale propagandei”.

„Nu există niciun temei pentru a acuza de lipsă de transparenţă tot acest proces, nu există niciun motiv pentru a fi agitat spectrul sau spaima unei Constituţii revizuite în spatele uşilor închise”, a afirmat Antonescu.

Preşedintele Comisiei de revizuire a susţinut că va „garanta” aceeaşi transparenţă ca şi în cazul activităţilor Forumului constituţional.

„Din punct de vedere al partidelor, al forţelor politice, nu e întâmplător că deja foarte multe puncte de vedere s-au făcut cunoscute, cele mai importante opţiuni au fost aruncate în dezbatere. Nimeni nu le ţine secrete, nimeni nu doreşte să găsească soluţii pentru revizuirea Constituţiei în spatele uşilor închise, pe sub masă, sau înţelegeri de culise. Cred că înţelegem toţi că revizuirea Constituţiei nu este un act legislativ şi politic banal sau uzual”, a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a mai declarat că procesul de revizuire excede intereselor directe ale formaţiunilor aflate în acest moment la putere.

„Chiar dacă noi suntem în situaţia în care actuala majoritate însumează două treimi, nu rămân mai puţin actuale principiile căutării consensului maxim. Nu rămâne mai puţin important pentru noi, cei care suntem în majoritate, să discutăm pas cu pas această revizuire şi, dacă se poate, să ajungem în cele mai bune cazuri la consens”, a susţinut liderul PNL.

Antonescu a fost întrebat în ce măsură poate fi vorba despre transparenţa lucrărilor comisiei de revizuire, în condiţiile în care presa nu va avea acces la lucrări.

El a susţinut că va supune din nou votului comisiei, miercuri, propunerea ca presa să aibă acces la dezbaterile comisiei.

„Dacă şedinţele nu sunt publice, nu înseamnă că acele lucrări sunt în spatele uşilor închise (…) Nici Curtea Constituţională când dezbate nu o face cu presă, nu înseamnă că deciziile CC nu sunt transparente – am dat un exemplu – pentru că opinia publică este informată cu ce s-a decis acolo, cu ce argumente, fiecare poate anunţa după aceea ore întregi în conferinţele de presă, în emisiuni de televiziune ce poziţii a susţinut, ce a zis ăla, ce n-a zis ăla, e o chestiune doar de funcţionare a şedinţei”, a replicat Antonescu.

El a mai susţinut că este ultimul om politic care să fie interesat în a păstra tăcerea asupra lucrărilor comisiei.

„Din partea mea, le puteţi televizia în direct, mai ales că pe unele posturi de televiziune câştigul este evident, că în moment ce televizaţi lucrările în direct nu pot exista lungi şedinţe de înfierare a mea. Câştig timp”, a argumentat ironic liderul PNL.


loading...