Antonin Scalia, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, a murit

Un judecător conservator de la Curtea Supremă a Statelor Unite, Antonin Scalia, oponent al avortului și partizan al pedepsei cu moartea, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, au anunțat sâmbătă oficiali americani, cu un an înainte de sfârșitul mandatului președintelui Barack Obama, transmite AFP.

14 feb. 2016, 05:53
Antonin Scalia, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, a murit

„Judecătorul Antonin Scalia a fost un om al lui Dumnezeu, un patriot și un apărator ferm al Constituției și statului de drept”, a subliniat într-un comunicat primul oficial care a anunțat decesul său, Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, statul de origine a judecătorului defunct.

Antonin Scalia a fost numit în 1986 de președintele de la acea dată, Ronald Reagan, pentru a fi membru al celei mai înalte instanțe judiciare americane. El era cunoscut pentru interpretarea literală a Constituției Statelor Unite.

Președintele american, Barack Obama, și-a prezentat „cele mai sincere condoleanțe”.

„Judecătorul Scalia a fost un erou american. Senatul trebuie să facă în așa fel încât viitorul președinte să numească un succesor”, a scris peTwitter senatorul republican Ted Cruz, candidat ultraconservator la învestitura republicană pentru prezidențialele din noiembrie.

Procesul numirii și confirmării unui nou judecător riscă să fie foarte complicat cu mai puțin de un an înainte de sfârșitul mandatului președintelui democrat Barack Obama, în fața unui Congres dominat de republicani.

Catolic tradiționalist de origine italiană, Antonin Scalia era judecătorul cu cea mai mare vechime în cadrul Curții Supreme alcătuită din nouă membri, dintre care patru considerați conservatori (John Roberts, Antonin Scalia, Clarence Thomas și Samuel Alito).

Convins de constituționalitatea pedepsei cu moartea și apărător al deținerii de arme individuale, el a fost un adversar fățiș al avortului, uniunii între persoane de același sex și discriminării pozitive.


loading...