Antonio Tajani afirmă că Europa va combate terorismul

Summitul parlamentelor naționale din Uniunea Europeană (UE) de la Bratislava transmite semnalul că Europa va combate terorismul împreună, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, comentând crearea unui grup comun de monitorizare parlamentară a Europol, transmite TASR.

24 apr. 2017, 13:16
Antonio Tajani afirmă că Europa va combate terorismul

Președintele Parlamentului European a făcut totodată apel la serviciile secrete ale statelor membre să coopereze îndeaproape, deoarece „terorismul nu cunoaște frontiere”.

Antonio Tajani a subliniat că Europa trece printr-o perioadă dificilă, marcată de Brexit, amenințări la adresa securității, șomajul care-i afectează îndeosebi pe tineri și migrație, iar europenii așteaptă soluții de la instituțiile UE, deși sunt de părere că Uniunea nu reușește să dea dovadă de suficientă flexibilitate față de preocupările lor. Or, acest lucru „toarnă gaz pe focul populismului”, iar populiștii încearcă să creeze aparența unei discrepanțe între proiectul european și interesele naționale, a avertizat președintele PE.

„UE a făcut mult pentru oameni, dar rezultatele din trecut nu sunt suficiente pentru a asigura viitorul proiectului european”, a notat Tajani, pentru a conchide că mai sunt multe de făcut și că cel mai bun răspuns la populism îl constituie rezultatele tangibile, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Suspect reţinut în legătură cu atentatul de la Sankt-Petersburg. Ce ordine a avut şi ce au descoperit autorităţile

La rândul său, Jyrki Katainen, vicepreședinte pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate al Comisiei Europene, a făcut apel la statele blocului comunitar să „creeze o nouă (uniune) europeană cu 27” de membri, după ieșirea anunțată a Marii Britanii. Katainen și-a exprimat speranța ca parlamentele naționale ale UE să elaboreze până la sfârșitul acestui an „propriile viziuni privind viitorul Uniunii”, ce urmează să fie apoi prezentate președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Crearea unui grup comun de monitorizare parlamentară a Europol de către parlamentele UE este unul din principalele subiecte de pe agenda reuniunii desfășurate luni și marți în capitala slovacă.