Antonov Mriya, cel mai mare avion de transport din lume, fabricat în Ucraina, distrus de tirurile ruseşti GALERIE FOTO

Cel mai mare avion de transport din lume Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc asupra aeroportului Hostomel de lânga Kiev, a declarat duminică Ukroboronprom, concernul de stat de din industria armamentului din Ucraina.

27 feb. 2022, 22:21

„Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene – legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev’, a indicat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook.

Potrivit estimărilor sale, restaurarea avionului ar putea costa peste 3 miliarde de dolari şi va lua mult timp.

Imagini din satelit au arătat încă de ieri faptul că uriașa aeronavă era în flăcări. Duminică, autoritățile ucrainene au confirmat distrugerea celebrului avion. Aeronava era sinura din lume de acest fel care era în uz.

Antonov AN-225 Mriya a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele peste 240 de recorduri doborâte, scrie Ziare.com. Este cel mai greu avion, având până la 640 de tone la decolare.

Imaginea din satelit arată un incendiu în coada uriașului avion Mriya

Aeronava a zburat prima dată pe 21 decembrie 1988, operând un zbor de 74 minute cu plecare de la Kiev. Aeronava a fost expusă la sol la Paris Air Show în 1989 și a zburat la spectacolul aerian de la Farnborough în 1990.

Două avioane au fost comandate, dar numai un An-225 a fost terminat (înregistrat CCCP-82060, transformat mai târziu în UR-82060). Al doilea avion a fost construit în proporţii de 60-70% şi ar putea fi terminat în 3 ani dacă se găsesc fondurile necesare.

Avionul unic în lume a fost proiectat și construit pentru a transporta naveta spațială sovietică reutilizabilă Buran. Pentru a întruni nevoile noului scop, două motoare suplimentare au fost adăugate, structura de rezistență a aripilor îmbunătățită, iar trenul de aterizare a fost mărit la un număr de 52 de roți.

Citeşte şi: Ruşii n-au ştiut cu cine se pun. Tanc rusesc, furat de romii dintr-un sat din sudul Ucrainei