Antony Blinken: Polonia a luat o decizie suverană de a trimite avioane Ucrainei. Biden nu va trimite F-16 Kievului

Deciziile luate de țările aliate de a oferi ajutor militar Ucrainei sunt "decizii suverane", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în contextul în care Polonia a anunțat că trimite patru avioane MiG-29 în Ucraina în zilele următoare.

16 mart. 2023, 23:15
Antony Blinken: Polonia a luat o decizie suverană de a trimite avioane Ucrainei. Biden nu va trimite F-16 Kievului

Antony Blinken: Polonia a luat o decizie suverană de a trimite avioane Ucrainei. Biden nu va trimite F-16 Kievului

Casa Albă a transmis că a fost informată în legătură cu această decizie a Varșoviei, dar că acest lucru nu l-a făcut și pe Joe Biden să trimită, la rândul său, F-16.

„Continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri, inclusiv cu Polonia, în timp ce oferim asistenţă Ucrainei”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Citește și Polonia va livra 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. Când vor fi utilizate de armata ucraineană pe front

Decizia Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică în Ucraina este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe preşedintele Joe Biden să trimită avioane F-16 americane, potrivit Casei Albe. Biden a mai spus că nu e o opțiune în momentul de față trimiterea de avioane de luptă americane în Ucraina.

„Nu schimbă calculele noastre în ceea ce priveşte F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care le ia orice ţară şi noi respectăm aceste decizii suverane”, a subliniat Biden, adăugând: „Ei trebuie să stabilească nu numai ce vor da, ci şi cum vor caracteriza acest lucru”.

Citește și Volodimir Zelenski: „Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda”

„În ceea ce priveşte decizia Poloniei de a furniza avioane de luptă Ucrainei, acestea sunt decizii suverane, pe care ţările trebuie să le ia în ceea ce priveşte ajutorul dat Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruseşti”, a comentat şeful Departamentului de Stat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Niger. „Desigur, lucrăm îndeaproape cu zeci de ţări în legătură cu aceste chestiuni, dar diferite ţări fac lucruri diferite ca răspuns la ceea ce au şi la nevoile percepute”, a comentat secretarul american de stat.

Blinken nu a sugerat vreun moment că decizia Poloniei de a trimite avioane în Ucraina ar schimba poziţia administraţiei Biden, care se împotriveşte trimiterii de avioane de luptă în Ucraina în acest moment. „Ne-am concentrat pe a face tot ceea ce putem face pentru a ne asigura că Ucraina are ceea ce trebuie, ceea ce poate folosi şi ceea ce are nevoie în mod special în acest moment, făcând faţă atât ofensivei pe care o vedem din partea Rusiei, pe frontul de est, dar şi pentru a se pregăti pentru propriile acţiuni (contraofensive) în săptămânile şi lunile următoare, pe măsură ce încearcă să recupereze o mai mare parte din teritoriul pe care Rusia i l-a confiscat”, a declarat Blinken.