Anul 2016, comparat cu 1977. Specialiştii se tem că ar putea veni marele cutremur VIDEO

În câteva zile se împlinesc 39 de ani de la cumplitul cutremur din 1977. Şi atunci, la fel ca anul acesta, vremea a alternat de la frig pătrunzător la călduri de luna mai, cu derapaje şi de 15 grade de la o zi la alta. Specialiştii nu pot spune însă cu certitudine că există o legătură clară între fenomenele meteo şi cutremure.

28 feb. 2016, 15:20
Anul 2016, comparat cu 1977. Specialiştii se tem că ar putea veni marele cutremur VIDEO

Meteorologii spun că există o legătură între temperaturile ridicate din februarie 1977, luna dinaintea marelui cutremur, şi februarie 2016.

Luna februarie a anului 1977 se clasează că fiind a treia cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, cu o abarete termică de 4,4. Ea va fi surclasată şi va trece pe locul 4, dacă ar fi să luăm în considerare luna februarie a acestui an„, spune Elena Mateescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Într-adevăr ţin minte că în luna martie, începutul lunii martie a fost destul de cald şi că toată lumea a ieşit afară şi că era destul de confortabil din punct de vedere termic„, a declarat la România TV şi Mircea Radulian, directorul INFP.

Cu toate acestea, specialiştii nu pot spune cu certitudine că există o legătură între condiţiile meteo şi cutremurele mari. „Dacă ne gândim la cutremurele mari, la acestea se respectă o oarecare ciclicitate, însă este mult mai dificil de prognozat în acest caz. După cum aţi constatat este vorba de 30-40 de ani„, a adăugat Mircea Radulian.