Anul Nou 2023. Cum aranjăm masa de Revelion. Care sunt paharele potrivite în funcție de tipul de vin

Românii se strâng de Revelion în jurul mesei, alături de prieteni, de familie, și petrec până dimineața. Suntem obișnuiți cu toții cu o masă mare, plină de tot felul de mâncăruri apetisante și băuturi de toate felurile.

31 dec. 2022, 17:29
Anul Nou 2023. Cum aranjăm masa de Revelion. Care sunt paharele potrivite în funcție de tipul de vin

Cum aranjăm masa de Revelion. Tipurile de pahare potrivite în funcție de tipul de vin

Știm cu toții cât de stresant e să fiți gazde în noaptea de Revelion și să aveți mulți invitați la voi acasă. Sunt multe pregătiri de făcut, care necesită timp și pricepere. Așa că putem să vă ajutăm cu o serie de recomandări privind aranjarea mesei ca toate aceste pregătiri să fie mai simple.

Pentru o noapte atât de specială ca cea de Revelion, veți avea nevoie, pe lângă numeroasele preparate culinare, și de băuturi. Iar vinul ar trebui să fie de nelipsit. Cele mai potrivite pahare de vin cu cele cu picior înalt. Forma se alege, de regulă, în funcție de tipul și culoarea vinului.

Citește și Cum se prepară jumările de porc. Rețetă pentru Crăciun și Revelion 2022/2023

Paharele potrivite pentru vinul roșu

Când alegem vin roșu, paharele potrivite sunt cele cu o cupă mare și rotundă, ca o jumătate de glob. Deschiderea e mai largă decât la alte tipuri de pahare de vin. Cele care au cupa rotundă, dar deschiderea e puțin mai mică sunt potrivite pentru vinurile roșii ceva mai deschise la culoare, mai puțin tari la gust.

Ce pahare folosim pentru vinul alb sau rose

Forma paharului se schimbă când vorbim de vin alb sau rose. Cele mai potrivite sunt cele de tip lalea, cu o deschidere mari mare sau mai îngustă a cupei, în funcție de aroma vinului. Pentru cele cu arome fructate sunt mai potrivite paharele cu cupă mai îngustă.

Citește și Super oferte de Revelion. Pachete promoționale pentru destinații exotice în 2023 la târgul de turism de la Romexpo

Pahare pentru vinul spumant

Fie că vorbim de vin spumant sau șampanie, paharele potrivite sunt ori foarte înguste, ori cele cu o cupă ovală și deschidere mare. Al doilea tip e destinat pentru o cantitate mică de vin spumant ce poate fi consumat din câteva înghițituri.

Paharele potrivite pentru cocktailul pe bază de vin

La cocktailul pe bază de vin se aleg pahare cu o formă deosebită, cum ar fi paharul Madeira. Are formă de clepsidră sau o formă de lalea răsucită. E necesar să aibă un picior de mărime medie și să nu depășească piciorul înalt al paharelor pentru vinuri roșii.

Când se servește fiecare tip de vin

Vinul roșu se servește, de regulă, la friptură și sarmale. Vinul alb se aduce la pește sau desert. La miezul nopții se bea, desigur, șampanie.