Anunţ de ultimă oră despre nivelul de radiaţii înregistrat în România după explozia nucleară din nordul Rusiei

Publicat: Marţi, 20 August 2019 16:57 // Actualizat: Marţi, 20 August 2019 19:07 // Sursa: romaniatv.net

Directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu, a declarat marţi că nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii în urma incidentului nuclear din nordul Rusiei.

Potrivit sursei citate, DSP Suceava, prin laboratorul de igiena radiaţiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional şi nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii.

"Vă informăm că în ceea ce priveşte incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, prin laboratorul de igiena radiaţiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional - deci nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii", a transmis directorul DSP Suceava.

Informaţiile privind un posibil nor radioactiv au apărut în contextul unui incident nuclear din nordul Rusiei, petrecut pe 8 august.

La 10 august, Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei produse la 8 august la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk, în Marele Nord.

Imediat după accident, Ministerul Apărării rus a exclus o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în cursul testului cu un 'motor de rachetă cu combustibil lichid'. Primăria oraşului Severodvinsk, situat în apropiere de bază, a anunţat că a fost 'înregistrată o scurtă creştere a radioactivităţii', înainte de a-şi retrage comunicatul.

Ulterior, autorităţile ruse au recunoscut că accidentul a fost legat de testarea unui 'nou tip de arme'.

La 15 august, autorităţile norvegiene de securitate nucleară au indicat că au detectat o cantitate infimă de iod radioactiv în regiunea de la frontiera cu Rusia în zilele care au urmat exploziei.

'La ora actuală, nu este posibil de stabilit dacă ultima detectare de iod (radioactiv) este legată de accidentul din Arhanghelsk', a subliniat Autoritatea norvegiană de protecţie împotriva radiaţiilor şi securitate nucleară

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 aug 12:13
Răspunde | Votează email 0 email
RaduD
Intre "incident nuclear" si "explozie nucleara" e o mare diferentă! Acolo nu a explodat o bomba nucleara ci o racheta care nu avea focoase nucleare pe ea ci o cantitate de izotopi radioactivi care s-au imprastiat. Contaminarea radioactiva a fost probabil mai mica decat la bombardamentele din anii '90 din Serbia cand s-au folosit bombe cu continut de Uraniu 238 (nu cel folosit la arme nucleare, dar radioactiv. Vedeti incidenta cancerelor din acei ani si dupa!
1
EUR
4.8359
RON
07 Aug
noapte 20 °
zi 37 °
Ultimele joburi adaugate
24 H