Anunţ de la ANAF, se verifică toate datoriile contribuabililor din ultimii cinci ani. LISTA DATORINICI 2018 la Fisc

În a doua jumătate a anului, Fiscul va trimite contribuabililor, pentru ultima dată, decizii de impunere, documente care vor centraliza deciziile de impunere restante din ultimii ani.

18 mart. 2018, 07:59
Anunţ de la ANAF, se verifică toate datoriile contribuabililor din ultimii cinci ani. LISTA DATORINICI 2018 la Fisc

Măsura a fost anunțată joi de Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, la finalul ședinței de Guvern. În plus, autoritățile ar urma să pregătească și un mecanism de stimulare a plății în cursul lui 2018. 

Întrebat despre impactul asupra bugetului din amânarea încasărilor din impozit pe venit și contribuții, datorate de persoanele ce obțin venituri din activități independente, ministrul finanțelor publice a declarat ieri, la finalul ședinței de Guvern, că instituția pe care o conduce a luat în calcul mai multe scenarii și a decis să emită în a doua jumătate a lui 2018, pentru ultima dată, decizii de impunere.

„Este un lucru pe care vreau să-l menționez, este un lucru foarte important: există mulţi ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar în acest an, când oamenii vor primi pentru ultima oară, pentru ultima dată decizia de impunere, decizie care se va trimite în a doua parte a anului pentru cei care nu sunt încă în sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante pentru ca omul să aibă o singură situație primită”, a spus Eugen Teodorovici.

Liste datornici 2018: Cum afli dacă eşti pe listele ruşinii ale ANAF

Mai mult, ministrul a spus că se gândește la un mecanism prin care contribuabilii ce vor primi deciziile de impunere pentru ultimii ani să fie stimulați să achite în 2018„pentru că nu este vina contribuabilului că statul nu a emis la timp deciziile de impunere şi acest lucru trebuie să conteze”

Conform normelor în vigoare, contribuabilii au, de la momentul comunicării deciziilor de impunere, 60 de zile la dispoziție să achite taxele aferente. Dacă nu respectă termenul, organul fiscal începe să calculeze obligații fiscale accesorii, de tipul dobânzilor și penalităților de întârziere, până la momentul stingerii obligațiilor. 

De altfel, spre finalul anului trecut, numeroși contribuabili au primit decizii de impunere pentru plata contribuției la sănătate aferentă anului 2012, în condițiile în care datoriile urmau să se prescrie. Astfel, este de așteptat ca deciziile de impunere ce vor fi trimise anul acesta să fie pentru sumele datorate începând cu 2013.