Anunț de ultimă oră de la Guvern! Cărbunaru: „Costul standard pentru antepreşcolari, preşcolari sau elevi creşte de la 6.386 lei la 6.834 lei!”

Costul standard pentru fiecare antepreşcolar, preşcolar sau elev pentru anul în curs creşte de la 6.386 de lei la 6.834 de lei în baza unei hotărâri aprobate miercuri de Executiv.

18 ian. 2023, 19:15
Anunț de ultimă oră de la Guvern! Cărbunaru: „Costul standard pentru antepreşcolari, preşcolari sau elevi creşte de la 6.386 lei la 6.834 lei!”

Valoarea costului standard per antepreşcolar, preşcolar sau elev ce vizează cheltuielile pentru salariile angajaţilor din Învăţământ, în anul 2023, este de 6.834 lei.

Guvernul a decis ca acest cost standard pentru anul în curs, să creească de la 6.386 de lei la 6.834 de lei, în baza unei hotărâri aprobate miercuri de Executiv, conform agerpres.ro

Citiți și: Iohannis și Ciucă au decis: elevii din România vor învăța despre „gravitatea crizei climatice”: „E o continuare a proiectului România Educată”

Pentru 2023, costul standard per elev crește cu 7%

„Guvernul a decis fonduri mai consistente alocate educaţiei. Prin hotărârea aprobată astăzi, costul standard pentru fiecare antepreşcolar, preşcolar sau elev pentru anul în curs creşte de la 6.386 lei la 6.834 de lei. Costul se aplică pentru toate cheltuielile cu salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani, care sunt stabilite prin lege alături de contribuţiile aferente acestora. Majorarea este de 7% în raport cu anul trecut şi are loc în condiţiile creşterii salariilor în sistemul de învăţământ, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, în plus, prin hotărârea adoptată, valoarea costului standard pentru fiecare antepreşcolar, preşcolar sau elev pentru anul 2023 privind cheltuielile cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar bunuri şi servicii creşte de la 485 la 570 de lei.

„O creştere de peste 17% faţă de anul precedent, care include indicii preţurilor de consum în luna octombrie 2022, faţă de octombrie 2021”, a precizat acesta.

O majorare cu 7%, procent ce reprezintă media creşterilor salariale pentru personalul din şcoli, potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de părinţi.

În februarie 2022, Guvernul aprobase majorarea costurilor standard per antepreşcolar/ preşcolar/ elev pentru anul 2022, valoarea coeficientului 1 pentru cheltuielile salariale ajungând la 6.386 lei, iar cel pentru cheltuielile materiale la 485 lei, după cum a anunţat atunci purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Conform surselor edupedu.ro, procentul de creștere salarială pentru personalul din școli este următorul:

  • pentru personalul didactic de predare, procentul mediu de creștere salarială este de 6,41%;
  • pentru personalul didactic auxiliar, procentul mediu de creștere salarială este
    de 6,59%;
  • pentru personalul nedidactic, procentul mediu de creștere salarială este de
    10%

Citiți și: Minivacanță de patru zile pentru elevi și profesori. Când începe vacanța din februarie în fiecare județ