Anunţ de ULTIMA ORĂ. Deschiderea şcolilor s-ar putea AMÂNA până după alegerile locale

Anul şoclar ar trebui să încapă după 27 septembrie, consideră mai mulţi lideri politici în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta.

09 sept. 2020, 09:41
Anunţ de ULTIMA ORĂ. Deschiderea şcolilor s-ar putea AMÂNA până după alegerile locale

AN ŞCOLAR 2020-2021. Călin Popescu Tăriceanu consideră că Ludovic Orban este depășit de situație, în ceea ce privește redeschiderea școlilor, astfel că riscul apariției unor noi focare de infecție este major. Premierul insistă în a trimite copiii la școală, numai că „insecuritatea” rămâne la ordinea zilei.

AN ŞCOLAR 2020-2021. A început haosul, o şcoală dintr-o comună cu ZERO infectaţi a ajuns în scenariul ROŞU „din greşeală” 

„Ludovic, te joci cu focul!”, avertizează Tăriceanu, iar o altă acuzație adusă premierului Orban este aceea că „petrece mai mult timp în campanie electorală”,  în loc să facă tot posibilul pentru a descoperi soluțiile necesare, așa cum ar fi normal.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că nu a fost exprimată niciodată o opinie oficială privind posibila amânare a începerii şcolii. Şeful Executivului a adăugat că au existat opinii disparate ale unor epidemiologici care au susţinut o amânare, însă niciuna nu a fost oficială. El a mai spus că şcoala va începe pe 14 septembrie, în funcţie de scenariile prezentate de Ministerul Sănătăţii.
 

„Ludovic, te joci cu focul! Toți (părinți, elevi și dascăli) vedem haosul în care vrei să înceapă școala! În loc să vezi și să recunoșți acest lucru insișți să ne trimiți copiii la cursuri în condiții de insecuritate. Petreci mai mult timp în campanie electorală decât să te gândeșți la soluții pentru școală și ne spui să ne trimitem copiii la școală pe riscul nostru. Păi, dacă îi trimitem pe riscul nostru și voi nu faceți nimic, la ce naiba mai avem nevoie de guvernul vostru?”, întreabă liderul ALDE în mediul online. „Te simți pe cai mari pentru că ai reușit să cumperi câțiva parlamentari ca să scapi de moțiune? Nu te simți, pentru că nu vei putea să cumperi 10 milioane de părinți, elevi și dascăli și nu vei scăpa de furia lor dacă vei continua să-ți bați joc de felul în care începe școala”

Tăriceanu: „Faceți protocoale clare pentru situațiile când clase sau școli vor deveni focare”

Călin Popescu Tăriceanu îi cere lui Ludovic Orban să amâne „începerea școlilor până după alegerile locale”, iar un astfel de demers ar fi cel mai nimerit în contextul în care guvernul ar trebui „să se organizeze mai bine”.

Este nevoie de măști medicale, de apă și săpun în toate școlile din România, plus dezinfectant. Încă nu există „protocoale clare” pentru situațiile nedorite în care unele școli s-ar transforma în focare de infecție cu noul coronavirus. Călin Popescu Tăriceanu mai scrie că o altă variantă ar fi chiar suspendarea campaniei electorale.

 

„Îți mai spun încă o dată: amână începerea școlilor până după alegerile locale. Luați-vă niște timp că să vă organizați mai bine. Aduceți măștile pentru cei care au nevoie. Asigurați-vă că în toate școlile există apă și săpun, ca să nu zic de dezinfectant. Faceți protocoale clare pentru situațiile când clase sau școli vor deveni focare. Spuneți-le părinților ce au de făcut dacă li se va infecta copilul.

Și dacă ți-e frică de faptul că ceilalți vor lua un avans în alegeri, putem merge până la a suspenda campania electorală ca să vă dăm șansa de a organiza cum trebuie ziua de 14 septembrie. Este un sacrificiu perfect acceptabil pentru noi dacă voi vă apucați, în sfârșit, de treabă”, concluzionează Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de socializare.

Medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Ne e teamă de această transmitere comunitară în rândul vârstnicilor, odată cu începerea şcolii – VIDEO

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, medicul Cristian Oancea, a făcut apel la responsabilitate, odată cu începerea noului an şcolar.

 

Medicii se tem de transmiterea coronavirusului de la copii la părinţi şi bunici. Doctorul Cristian Oancea arată că numărul cazurilor de COVID -19 nu va creşte în primele zile de la debutul anului şcolar, ci după două sau trei săptămâni.

„Este foarte greu acasă, şi cu cât e copilul e mai mic… Nu-l poţi ţine izolat într-o cameră… Copiii îşi fac temele cu părinţii, cu bunicii. Nici noi nu ştim ce o să ne aştepte. Sperăm că, dacă e responsabil, poartă mască, părintele ori bunicul stă la o distanţă de copil, cu camera aerisită, poate impactul va fi redus. Ne e teamă de această transmitere comunitară în rândul vârstnicilor, odată cu începerea şcolii. Nu va fi la momentul zero al începerii şcolii, ci după două – trei săptămâni sau o lună”, a declarat medicul Cristian Oancea de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, într-un mesaj postat pe Facebook. Noul an şcolar va începe în data de 14 septembrie.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, despre deschiderea unităţilor de învăţământ: Nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a explicat, într-un mesaj postat pe Facebook, care este rolul unităţilor de învăţământ, al administraţiei, părinţilor şi cadrelor didactice, odată cu debutul noului an şcolar. Doctorul a avertizat că nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală.

„Începerea şcolii cu responsabilitate, implicare şi dialog constructiv Revin pe acest subiect pentru că ştiu cât de important este şi ce implicaţii are, nu doar asupra copiilor. Am spus şi anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educaţiei realizate la şcoală, atât pentru transmiterea şi asimilarea informaţiilor, cât şi pentru socializare. În acelaşi timp, este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor existaîn cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie. Sigur că acum suntem în situaţia în care ştim de prezenţa acestui virus în comunitate, dar ştim deja şi câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în şcoli. Important este ca aceste măsuri să fie şi respectate, în permanenţă”, îşi începe medicul Virgil Musta mesajul.

Doctorul remarcă faptul că prezenţa virusului este „o situaţie neobişnuită”, dar care poate fi depăşită.

„Eu cred că este o situaţie neobişnuită, dificilă, dar care poate fi depăşită numai prin înţelegerea clară şi asumarea rolului fiecărei părţi implicate, cât şi printr-o implicare şi dialog constructiv permanent între aceste părţi. Este vorba de fapt despre un parteneriat funcţional între aceste părţi, astfel încât să nu înceapă să dea vina unii pe alţii, ci să existe implicare, responsabilitate şi comunicare transparentă continuă”, scrie medicul.

Virgil Musta explică şi care sunt „părţile” la care a făcut referire, dar şi care este rolul acestora. Prima dintre aceste părţi este chiar unitatea de învăţământ.

„La nivelul fiecărei şcoli, grădiniţe etc trebuie respectate protocoale clare care să asigure condiţiile pentru distanţarea copiilor în clase, evitarea activităţilor care duc la aglomerare, curăţirea şi dezinfecţia suprafeţelor, aerisirea încăperilor, conditii de igienă prin punerea la dispoziţie de apă, săpun, dezinfectanţi, atât copiilor, cât şi profesorilor. De asemenea, în şcoală e foarte important să se realizeze educaţia copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virsus, dar şi pentru o viaţă sănătoasă în general. Fiecare unitate de învăţământ trebuie să aibă stabilite proceduri clare şi pentru situaţiile în care există copii suspecţi de a fi infectaţi sau chiar contaminaţi, astfel încât să acţioneze corect în aceste situaţii. Acolo unde există personal medical şcolar, aceştia vor fi implicaţi în triajul zilnic, cât şi în educaţia profilactică. Şcoala este cea care are decizia de a continua fizic sau online procesul de învăţământ şi ar trebui să fie cea care iniţiază şi menţine un dialog permanent cu profesorii, părinţii şi autorităţile locale”, mai scrie Musta.

Cea de-a doua parte este reprezentată de părinţi şi copii care vor trebui să îşi asume anumite responsabilităţi.

„Părintii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor şi de a nu trimite la şcoală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu covid. Nu poate fi şcoala vinovată, dacă oferă condiţiile de mai sus, dar vin copii bolnavi din comunitate. E adevărat că formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinţi, nici de profesori şi nici chiar de către medicii şcolari. De aceea, există acest risc ca astfel de copii apparent sănătoşi să fie prezenţi la şcoală şi să poată transmite virusul la alţi copii sau cadre didactice, risc ce se încearcă a fi cât mai mult diminuat prin respectarea măsurilor de distanţare, igienă şi de purtare a măştii în anumite situaţii. Părinţii trebuie să înţeleagă corect şi raţional existenţa unui astfel de risc şi să analizeze bine situaţia din familie. Dacă există persoane vulnerabile în familie, fie că sunt copii, părinţi sau bunici (care suferă de diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, BPCO, neoplazii) şi care au risc de evoluţie severă a bolii dacă se contamineză, atunci e recomandabil să opteze pentru şcoala online, cel puţin pentru o perioadă. Tot părinţii (împreună cu profesorii) au rolul de a educa permanent copiii şi de a le explica corect şi pe limbajul lor ce trebuie să facă, cum să se protejeze şi cum să se comporte”, afirmă Musta.

Cadrele didactice reprezintă a treia parte din acest proces, iar profesorii, este de părere medicul Virgil Musta, au un rol foarte important în supravegherea respectării măsurilor de prevenţie în şcoli.

„Profesorii au un rol important în supravegherea respectării măsurilor în şcoli, cât şi în educare şi informarea copiilor referitor la prevenţie.
Dar, în acelaşi timp, cadrele didactice pot fi pe de-o parte purtători ai virusului şi de aceea trebuie să nu vină la şcoală dacă au simptome sau dacă au fost în preajma persoanelor infectate, iar pe de altă parte, există un risc de a se contamina de la şcoală, motiv pentru care şi ei trebuie să îşi analizeze situaţia din familie, iar acolo unde există vulnerabilităţi, să optze şi ei pentru predare online. De asemenea, la şcoală e foarte important să păstreze distanţa fizică şi să poarte măşti, mai ale din cele care protejează mai bine (ffp2 sau ffp3)”, spune medicul.

Cea din urmă parte implicată este reprezentată de autorităţi care vor trebui să comunice permanent. „Autorităţile locale (administrative şi medicale) trebuie să comunice permanent şi să transmită instrucţiuni clare şcolilor şi părinţilor pentru a şti exact cum să procedeze în cazurile de copii suspecţi sau contaminaţi, pentru a nu se genera confuzie şi neîncredere. De asemenea, trebuie să se asigure că există posibilitatea acordării de servicii medicale prompte şi complete pentru toţi copiii (şi adulţii) care ar putea fi infectaţi după deschiderea şcolilor. Acest lucru s-ar putea realiza chiar şi în afara spitalelor, pentru cazurile uşoare, cu ajutorul unor echipaje medicale mobile care să viziteze copiii acasă şi să recolteze chiar acolo toate analizele necesare pentru a fi siguri că nu există semnale că boala ar putea evolua negativ, plus monitorizare permanentă de la distanţă realizată de către medicii de familie/medicii pediatrii”, scrie doctorul Musta.

Virgil Musta adaugă, în încheiere, că fiecare dintre aceste părţi trebuie să acţioneze responsabil şi să nu dea vina una pe cealaltă.

„Închei prin a spune că este foarte important în această perioadă ca toţi să înţelegem că trebuie să fim parte constructivă din soluţie şi să acţionăm responsabili, să nu dăm tot timpul doar vina unul pe altul, ci împreună să acţionăm astfel ca educaţia copiilor noştri să se desfăşoare cât mai normal, cu diminuarea cât de mult posibil a riscului de îmbolnăvire a copiilor sau a membrilor familiilor lor”, consideră medicul Virgil Musta.

Şcolile anunţă scenariul adoptat până pe 10 septembrie

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, iar apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de Comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Anul şcolar 2020-2021 începe pe 14 septembrie.