Anunţ de ultimă oră despre cea mai aşteptată autostradă din România. Când va fi gata A7

Autostrada A7, cunoscută și sub numele de Autostrada Moldovei, reprezintă o inițiativă crucială în dezvoltarea infrastructurii rutiere din România, în special pentru regiunea Moldovei, care încă nu beneficiază de conexiuni rapide cu restul țării prin autostrăzi. Cu toate acestea, conform unui verdict oficial și declarațiilor emise de purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, există asigurări că proiectul este în grafic și că termenele stabilite vor fi respectate.

16 apr. 2024, 08:46
Anunţ de ultimă oră despre cea mai aşteptată autostradă din România. Când va fi gata A7
Anunţ de ultimă oră despre cea mai aşteptată autostradă din România. Când va fi gata A7

Anunţ de ultimă oră despre cea mai aşteptată autostradă din România.  Potrivit informațiilor furnizate de CNAIR, toate cele 13 loturi/tronsoane ale Autostrăzii A7, între Ploiești și Pașcani, sunt în diverse stadii de execuție, iar conform Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), finanțarea și implementarea acestora sunt planificate. Astfel, se estimează că autostrada va fi operațională până la finalul anului viitor, permițând circulația fluentă cu o viteză de până la 130 km/h între București și Iași (Pașcani).

Citeşte şi: Cu cât plătește UMBRĂRESCU un șofer, salarii mai mari ca la politicieni de top. UMB are în lucru sute de kilometri de autostradă

Ținând cont de progresul înregistrat până în prezent și de termenele contractuale stabilite, se pare că există încredere că proiectul va fi finalizat conform planului. Termenele contractuale pentru deschiderea diferitelor tronsoane indică faptul că între Ploiești și Pașcani, pe toți cei 319 km ai Autostrăzii Moldovei, circulația ar trebui să fie posibilă până la finalul anului 2025.

Citeşzte şi: Premierul României, Marcel Ciolacu: ”Promit că anul acesta se vor da drumul la 147,8 km din Autostrada Moldovei”

Astfel, se așteaptă cu nerăbdare finalizarea acestui proiect major de infrastructură rutieră, care va îmbunătăți semnificativ accesibilitatea și conectivitatea între diferitele regiuni ale țării, facilitând astfel dezvoltarea economică și socială a întregii țări.

Iată cum arată termenele contractuale pentru finalizarea tronsoanelor, potrivit CNAIR:

Anul 2024

Autostrada Ploiești – Buzău (63,25 km)

Lotul 1 Dumbrava – Mizil (21 km)

Lotul 2 Mizil – Pietroasele (28,35 km)

Autostrada Buzău – Focșani (82,44 km)

Tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii (4,6 km)

Tronsonul 4 Mândrești Munteni – Focșani (10,94 km)

Anul 2025

Autostrada Ploiești – Buzău (63,25 km)

Lotul 3 Pietroasele – Municipiul Buzău (13,9 km)

Autostrada Buzău – Focșani (82,44 km)

Tronsonul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat (30,8 km)

Tronsonul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni (36,1 km)

Autostrada Focșani – Bacău (95,9 km)

Lotul 1 Focșani – Domnești Târg (35,6 km)

Lotul 2 Domnești Târg – Răcăciuni (38,78 km)

Lotul 3 Răcăciuni – Bacău (21,52 km)

Autostrada Bacău – Pașcani (77,38 km)

Lotul 1 Săucești – Trifești (30,3 km)

Lotul 2 Trifești – Gherăeşti (18,99 km)

Lotul 3 Mircești – Pașcani (28,09 km)