Anunț de ultimă oră! Nicolae Ciucă a anunţat plafonarea preţurilor la energie şi gaze timp de un an, începând cu 1 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat măsurile luate de Guvernul României privind măsurile de contracarare a efectelor generate de creșterea prețurilor.

14 mart. 2022, 19:29
Anunț de ultimă oră! Nicolae Ciucă a anunţat plafonarea preţurilor la energie şi gaze timp de un an, începând cu 1 aprilie 2022

Nicolae Ciucă a prezentat soluțiile pe care România le va adopta în vederea plafonării preţurilor la energie şi gaze începând cu data de 1 aprilie.

„România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești pentru a putea interveni în mediul de afaceri al întreprinderilor românești. Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate atât mediului de afaceri, cât și populației.

La nivel național, Guvernul va adopta în această săptămână pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești printr-un set de soluții care includ platfonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 kW pe lună, românii vor plăti 0,68 lei pe kW, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 kW vor plăti 0,8 lei pe kW. Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix la energia electrică, de un leu pe kW, TVA inclus, şi 0,37 lei pe kW, TVA inclus. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru a continua şi în acest an sprijinul acordat sprijinul acordat marilor consumatori pentru combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime. Măsurile pe care le luăm vor proteja populaţia şi economia, prevenind riscurile unei creşteri accentuate a preţurilor şi inflaţiei. Guvernul e alături de cetăţeni şi mediul de afaceri pentru a proteja locurile de muncă şi stabilitatea economică.

Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii şi producătorii români de alimente. România e bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii şi agricultorii noştri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a declarat Nicolae Ciucă.