Anunţ de ultimă oră pentru românii care stau la bloc. E obligatoriu să facă asta dacă au centrală

Până la finalul anului, toţi românii care locuiesc la bloc şi au centrală sunt obligaţi să-şi monteze contoare individuale pentru apă caldă şi căldură.

05 oct. 2022, 19:29
Anunţ de ultimă oră pentru românii care stau la bloc. E obligatoriu să facă asta dacă au centrală

Anunţ de ultimă oră pentru românii care stau la bloc. Aceştia mai au la dispoziţie doar câteva luni pentru a monta contoarele individuale pentru măsurarea consumului de enrgie termică.

Anunţ de ultimă oră pentru românii care stau la bloc. E obligatoriu să facă asta până la finalul anului

Citeşte şi Câţi bani plăteşti la curent dacă ţii mereu centrala în priză. Trucurile care te salvează de facturile uriaşe

Până pe 31 decembrie 2022, atât românii care locuiesc în clădiri racordate la sistemul centralizat de termoficare, cât şi cei care au centrală proprie la bloc sunt obligaţi să monteze contoarele individuale pentru apă caldă şi căldură.

După această dată, facturarea energiei termice se va face în funcție de datele transmise de aceste aparate.

Legea a fost dată în vara anului trecut şi a fost modificată în urmă cu doar câteva zile. Mai exact, în Legea 314/2021 se vorbea doar despre obligaţia în cazul imobilelor de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Acum, OUG 130/2022, publicată pe 30 septembrie 2022 în Monitorul Oficial, adaugă şi clădirile dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, potrivit capital.ro. 

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, prevede noua OUG.

Vizaţi de noua OUG publicată în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile sunt şi cei care au deja contoare instalate, dar de generaţie mai veche. Aceştia trebuie să le schimbe până în 2027.

Citeşte şi Evită să pui termostatul în acest loc al casei. Vei plăti dublu la curent şi gaze