ANUNȚ despre buletinele electronice! S-ar putea reintroduce rubrica „sex” și se va renunța la „gen”

Buletinele electronice ar putea include din nou rubrica "sex" și s-ar putea renunța la termenul "gen", a declarat, miercuri, la Antena 3, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.

04 aug. 2021, 23:38
ANUNȚ despre buletinele electronice! S-ar putea reintroduce rubrica „sex” și se va renunța la „gen”

Buletinele electronice

ar putea include rubrica din nou rubrica „sex” și s-ar putea renunța la termenul „gen” care figurează la momentul de față în document, a declarat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, la Antena3.

La momentul actual, pe cărțile de identitate pe acre le dețin toți românii este trecut sexul persoanei, masculin sau feminin. În schimb, în cărțile electronice de identitate lansate în teste la Cluj-Napoca, rubrica „sex” a fost înlocuită cu rubrica „gen”. Ministerul Afacerilor Interne a invocat regulament european pentru această inițiativă, totuși contestatarii au reproșat că autoritățile din România ar urma agenda persoanelor transgender.

„Am vazut ce ecou are acest cuvânt și deja luăm în calcul să reconsiderăm această opțiune. Cu siguranță o decizie trebuie luată în acest sens și vă promit ca o vom dezbate”, a spus chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.

Întrebat dacă în opinia sa șansele sunt peste 50% să se revină la mențiunea sexului în buletin, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns afirmativ: „Da, as putea sa spun da”.

Buletin electronic 2021. Noile cărţi de identitate ar putea întârzia

Noua cartea electronică

de identitate mai are de aşteptat. Deşi conform reglementărilor UE, noile cărţi electronice de identitate ar trebui emise în mai puțin de o săptămână, Imprimeria Națională, instituția care ar trebui să producă noile documente, abia a lansat o primă licitație pentru materialele necesare, potrivit hotnews.ro.

Instituția vrea să cumpere acum opt milioane de elemente de securitate pentru noile buletine electronice și mai pregătește o altă licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții publice (SEAP), consultate de HotNews.ro, arată că Imprimeria Naţională a lansat o licitație cu o valoare estimată la peste 8,6 milioane lei (1,7 milioane euro) pentru achiziția de elemente de tip DOVID ce vor fi utilizate pentru securizarea noilor carţi electronice de identitate.

La solicitarea HotNews.ro de a preciza când vor fi puse în circulație noile cărți electronice de identitate, Imprimeria Națională a comunicat marți, 27 iulie, că „pe măsura definitivării specificațiilor tehnice pentru elementele ce intră în componența sistemului pentru emiterea și producerea noii cărți de identitate, Compania Națională Imprimeria Națională va demara procedurile de achiziție”.

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.