Anunț grav de la BNR: românii vor sărăci și mai tare în 2023, prețurile vor continua să crească. De ce nu se vede creșterea economică în buzunarul cetățenilor de rând

2023 va fi un an infernal din punct de vedere economic, pentru cetățenii din țara noastră, susține Banca Națională a României (BNR). Scumpirile explozive din 2022 au fost abia începutul, au avertizat economiștii. 

28 dec. 2022, 11:45
Anunț grav de la BNR: românii vor sărăci și mai tare în 2023, prețurile vor continua să crească. De ce nu se vede creșterea economică în buzunarul cetățenilor de rând

Consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, avertizează românii. Se anunță vremuri și mai grele.

„Trăim vremuri grele, cu multiple crize, inclusiv cea a inflației la nivel global. Aceste crize vor continua, din păcate, și în 2023.

Inflația o să-și piardă din vigoare, atât global, cât și în România. Obiectivul este să transformăm anul 2023 în dezinflație. Fără însă să sperăm că vom reveni la dinamica prețurilor de 2% de dinaintea crizei. Nu se va întâmpla acest lucru în 2023. Această așteptare a fost mutată în 2024″, a declarat Adrian Vasilescu, pentru Libertatea.

 

De ce creșterea economică nu se reflectă în buzunarele cetățenilor

 

Oficialul BNR a explicat de ce românii nu simt creșterea economică mult trâmbițată de guvern.

„România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. De ce nu o percepe în buzunar românul? Pentru că nu am reușit să-i asigurăm acestei creșteri economice și sustenabilitatea necesară. Iar agențiile de rating ne arată că avem deficite majore: deficit mare al bugetului de stat, deficit între importuri și exporturi, deficit al bugetului curent.

Avem deficit de autostrăzi, infrastructură care aduce beneficii comerțului. Avem multe deficite…”, a mai explicat Vasilescu.

 

Cum vor evolua prețurile în 2023. Predicție de la BNR

 

Consilierul lui Mugur Isărescu e de părere că prețurile, în special pentru alimentele de bază, vor continua să crească puternic și în 2023.

„Prețurile vor continua să crească, dar nu atât de mult ca în 2022. Nu ne vom mai întâlni cu prețurile de la începutul anului 2022, care vor rămâne istorie. Inflația va încetini, dar nu atât de mult pe cât ne-am dori cu toții. 2023 va fi un an de luptă. Un alt an de luptă”, a mai explicat Vasilescu.