Anunț important! 24 decembrie 2022 ar putea fi zi liberă, iar românii vor putea pleca în vacanțe

Codul Muncii prevede că românii au 15 zile considerate a fi libere. În aceste zile de sărbătoare, oamenii vor putea pleca în vacanță.

20 oct. 2022, 16:49
Anunț important! 24 decembrie 2022 ar putea fi zi liberă, iar românii vor putea pleca în vacanțe

Un nou proiect de lege depus la Senat propune să mai introducă o zi liberă în calendar. Momentan, acest subiect este discutat în comisiile de specialitate, iar dacă va fi aprobat, actul normativ va modifica articolul 139 din Codul Muncii.

24 decembrie, zi liberă pentru români

În Uniunea Europeană, la nivelul instituțiilor, ziua de 24 decembrie este considerată sărbătoare legală.

Marian Lazăr, deputat USR, a depus la Parlament un proiect de lege privind completarea Codului Muncii, prin care propune ca data de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală.

Potrivit inițiativei legislative, „la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după sintagma „1 decembrie” se introduce o nouă liniuţă, cu următorul cuprins:”24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.

Citește și: Se face punte, Guvernul a decis să acorde mai multe zile libere. Minivacanţă de 5 zile pentru bugetari

Potrivit deputatului, în România, codul Muncii prevede ca sărbători legale, în care nu se muncește, un număr de 15 zile, dintre care două sunt prima zi de Paște și prima zi de Rusalii, „acest număr de sărbători legale fiind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, precum Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, a subliniat deputatul USR, afirmând că rimânii respectă o serie de tradiții și se pregătesc să sărbătorească Crăciunul, în data de 24 decembrie.

În România sunt 15 zile considerate sărbători legale, iar în 2022 multe dintre acestea pică în weekend, deci nu pot fi considerate cu adevărat zile libere.

De asemenea, există posibilitatea unei punți, așa cum a fost cazul anul trecut, de 1 decembrie. În 2022, de Sfântul Andrei și 1 decembrie, va exista aceeași posibilitate, puntea fiind făcută de ziua de vineri.

Citește și: Urmează prima vacanţă şcolară, după noul format. Elevii se bucură de mai multe zile libere după schimbările aprobate de Ministerul Educaţiei

Sărbători legale rămase în 2022

Iată ce zile libere din 2022 au mai rămas:

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)-miercuri
  • 1 decembrie (Ziua Națională)- joi-posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă(vinerea), dacă Guvernul va aproba
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul)- duminică și luni-minivacanță de 3 zile