Anunţ important al ASF în legătură cu societatea de asigurări Carpatica. Ce planuri are Autoritatea de Supraveghere

O decizie privind încadrarea societății Carpatica Asigurări din punct de vedere juridic va fi luată săptămâna viitoare sau la începutul lunii februarie și nu este exclusă posibilitatea ca asigurătorul să intre în mecanismul de rezoluție, potrivit președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.

13 ian. 2016, 13:29
Anunţ important al ASF în legătură cu societatea de asigurări Carpatica. Ce planuri are Autoritatea de Supraveghere

Acesta a precizat, însă, că ASF nu a finalizat încă o analiză în cazul firmei de asigurări.

Carpatica Asigurări, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, se află în procedură de redresare financiară din aprilie 2014.

„În legătură cu Carpatica, luăm o decizie săptămâna viitoare sau în prima săptămâna din februarie. Suntem în continuare în analiză. Nu am terminat-o. Vrem ca până la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie să vedem cum încadrăm din punct de vedere juridic, ce alte propuneri de acțiuni primim”, a menționat președintele ASF într-o întâlnire cu presa.

Prin mecanismul de rezoluție se dorește o intervenție a autorității în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerințele legale, înainte de a intra în faliment.

Mișu Negrițoiu a mai spus că ASF nu are mai multe elemente în ceea ce privește memorandumul încheiat de investitor cu Carpatica pentru achiziție și nu se poate pronunța în acest sens. „Nu avem mai multe elemente pentru că nu le-au furnizat. Ne-au notificat procedura de due dilligence. E o notificare. Nu au cerut nici aprobare, nici avizare”, a mai spus președintele ASF.

Potrivit acestuia, tehnic, „această situație nu schimbă cu nimic faptul că societatea este sau nu este în redresare financiară”. Negrițoiu a explicat că termenul pentru procedura de redresare financiară era decembrie 2015 pentru a se încadra în cerințele Solvency II, iar din ianuarie 2016 „termenul poate să curgă în funcție de graficul unor anumite acțiuni”.

„Dacă are acțiuni credibile care să conducă la redresarea financiară, care intră într-un grafic și constați că din aceste acțiuni, odată îndeplinite, rezultă îmbunătățirea financiară, termenul poate să curgă — dacă însă nu constați, atunci noi probabil vom veni cu alte măsuri”, a mai spus Negrițoiu.

Carpatica Asig și-a majorat, recent, capitalul social cu 10 milioane lei, la 34,3 milioane de lei.

Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, cu capital integral privat, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Compania și-a schimbat denumirea în Carpatica Asig, în anul 2004. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel național peste 60 de unități, colaborează cu peste 5.000 de intermediari și practică doar asigurări generale (non-viață).