Anunţ important pentru posesorii de iPhone. Apple dezvăluie primul cip modem personalizat care creşte autonomia bateriei şi se conectează mai uşor la WiFi

Până acum, Apple a utilizat modemuri furnizate exclusiv de Qualcomm, care domină piaţa acestor componente.
Filip Stan
19 feb. 2025, 20:33
Anunţ important pentru posesorii de iPhone. Apple dezvăluie primul cip modem personalizat care creşte autonomia bateriei şi se conectează mai uşor la WiFi

Apple a prezentat miercuri primul său cip modem proiectat intern, care va permite conectarea iPhone-urilor la reţelele de date wireless, această mişcare urmând să reducă dependenţa companiei de Qualcomm, principalul furnizor global de astfel de cipuri, ale cărui produse sunt utilizate şi de rivalii Apple din ecosistemul Android, transmite Reuters.

Noul cip modem va fi inclus în iPhone 16e, modelul de 599 de dolari dezvăluit miercuri.  Reprezentanţii Apple au declarat pentru Reuters că aceste cipuri vor fi integrate în mai multe produse ale companiei în anii următori, însă nu au oferit un calendar exact.

Aceste cipuri fac parte dintr-o nouă colecţie de componente numită subsistemul C1, care reuneşte elemente esenţiale, precum procesoare şi memorie.

Potrivit lui Kaiann Drance, vicepreşedinte pentru marketingul produselor iPhone, noul sistem C1 contribuie la oferirea celei mai bune autonomii a bateriei dintre toate modelele de 6,1 inci ale Apple.

De asemenea, iPhone 16e va beneficia de cele mai recente funcţii de inteligenţă artificială ale companiei.

Provocările construirii unui cip modem

Cipurile modem sunt dificil de realizat, deoarece trebuie să fie compatibile cu sute de operatori mobili din zeci de ţări. În prezent, doar câteva companii, printre care Samsung Electronics, MediaTek şi Huawei Technologies, au reuşit să creeze astfel de cipuri competitive.

Ai în casă un telefon mobil vechi? Te poate umple de bani dacă îl vinzi! Suma uriașă plătită pentru primul model de iPhone

Până acum, Apple a utilizat modemuri furnizate exclusiv de Qualcomm, care domină piaţa acestor componente. Compania din Cupertino a avut o dispută juridică îndelungată cu Qualcomm, însă în 2019 a ajuns la un acord de licenţiere şi aprovizionare, după ce alternativele oferite de Intel nu s-au dovedit viabile.

Acum, Apple susţine că a dezvoltat un cip suficient de avansat pentru a deveni fundamentul unei platforme de modemuri pe care compania o va folosi în produsele sale pentru mulţi ani de acum înainte.

O nouă platformă cu compatibilitate globală

Subsistemul C1 este una dintre cele mai complexe tehnologii create vreodată de Apple. Modemul de bază este fabricat folosind un proces avansat de 4 nanometri, iar transceiverul este realizat cu tehnologie de 7 nanometri, a explicat Johny Srouji, vicepreşedinte senior pentru tehnologii hardware la Apple.

Testarea cipului a fost realizată în colaborare cu 180 de operatori din 55 de ţări, pentru a asigura compatibilitatea cu toate regiunile în care Apple îşi vinde produsele.

„Construim o platformă pentru generaţii. C1 este doar începutul, iar noi vom continua să îmbunătăţim această tehnologie cu fiecare nouă generaţie, astfel încât să devină un element de diferenţiere major pentru produsele noastre „, a declarat Srouji.

Una dintre strategiile prin care Apple doreşte să diferenţieze C1 de soluţiile concurente este integrarea strânsă cu procesorul dispozitivelor sale.

De exemplu, în situaţiile în care un iPhone se confruntă cu reţele de date aglomerate, procesorul dispozitivului poate comunica cu modemul pentru a prioritiza traficul esenţial, astfel încât telefonul să răspundă mai rapid nevoilor utilizatorului, a explicat Arun Mathias, vicepreşedinte pentru software wireless la Apple.

Cipurile C1 includ, de asemenea, sisteme personalizate de GPS şi conectivitate prin satelit, pentru situaţiile în care utilizatorii iPhone se află în afara reţelelor mobile.

Limitările şi viitorul tehnologiei Apple

Deşi noul modem Apple vine cu multiple avantaje, el nu va suporta conexiunile 5G pe unde milimetrice (mmWave), o tehnologie în care Qualcomm deţine un avantaj semnificativ. Reprezentanţii Apple nu au precizat când această funcţie va fi inclusă în cipurile proprii şi nici cât de rapid va fi eliminat complet Qualcomm din lanţul de aprovizionare al companiei.

Anunț important pentru toți românii care au iPhone. Cum pot să își prelungească durata de viață a bateriei

Qualcomm a transmis investitorilor că se aşteaptă ca ponderea sa în livrările de modemuri pentru Apple să scadă de la 100% în prezent la doar 20% până anul viitor, deşi acordul de licenţiere dintre cele două companii rămâne valabil cel puţin până în 2027.

Johny Srouji a subliniat că obiectivul Apple nu este să concureze direct cu Qualcomm sau MediaTek, ci să creeze soluţii personalizate pentru produsele sale.

„Nu suntem un furnizor comercial care să concureze cu Qualcomm şi MediaTek. Cred că dezvoltăm ceva cu adevărat diferit, de care clienţii noştri vor beneficia direct”, a concluzionat Srouji.

 

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări