Anunţ important pentru toţi şoferii. La RAR, doar cu programare din această săptămână

RAR introduce sistemul de programări pentru redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul şi înlocuirea Cărţii de Identitate a vehiculului.

13 nov. 2023, 19:19
Anunţ important pentru toţi şoferii. La RAR, doar cu programare din această săptămână

Redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul şi înlocuirea Cărţii de Identitate a vehiculului se pot obţine, din 15 noiembrie, doar pe baza unei programări prealabile, informează Registrul Auto Român (RAR).

„Începând cu data de 15 noiembrie 2023, verificările necesare pentru redobândirea Certificatului de Înmatriculare reţinut la controlul tehnic în trafic, eliberarea duplicatului şi înlocuirea Cărţii de identitate vor necesita programare prealabilă.

Prin urmare, nu vă mai puteţi prezenta la reprezentanţele RAR fără ca înainte să intraţi pe site-ul www.rarom.ro, la secţiunea Programări, sau să sunaţi la numărul de call-center 021/9672 şi să obţineţi un număr de programare (…) RAR vine în întâmpinarea clienţilor prin suplimentarea numărului de locuri disponibile în vederea programărilor, astfel încât intervalul de aşteptare să fie cât mai scurt”, potrivit comunicatului RAR remis redacției.

Pensii 2024. Noua lege taie multe beneficii. Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată şi grupele de muncă

Introducerea sistemului de programări este menită să reducă timpii de aşteptare.

Ce spune RAR despre anvelopele de iarnă

Specialiștii Registrului Auto Român (RAR) demontează, într-o postare pe Facebook, câteva mituri despre tipul de anvelope ce trebuie utilizate iarna pe drumurile din România pentru ca șoferii să ruleze în siguranță și să evite și o amendă de până la 2.900 de lei.

„Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind “all season” sau că s-ar fi modificat legea.

Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece.

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră”, informează speciaștii RAR.

DOCUMENT Modificările fiscale valabile din 11 noiembrie. Cât cash poţi să ai în casă, cu cât numerar poţi să cumperi porcul de Crăciun, câţi bani scoţi la Metro din portofel
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Iar aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

Iarna, pe cauciucurile mașinii trebuie să aveți marcajul „M+S”, pentru a nu lua până la 2.900 lei amendă
„Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!

Registrul Auto Român vă recomadă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Îniante de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”, explică specialiștii RAR.